R.Moldova: Starea de urgenţă în sănătate publică se prelungeşte până în data de 15 februarie

.
. (pixabay.com)

În cadrul şedinţei de miercuri 13 ianuarie, Comisia naţională extraordinară de sănătate publică (CNESP), prezidată de premierul interimar Aureliu Ciocoi, a anunţat că starea de urgenţă în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova se prelungeşte până în data de 15 februarie 2021.

CNESP constată că situaţia epidemiologică rămâne a fi nefavorabilă. În Republica Moldova, până la data de 10 ianuarie 2021 au fost înregistrate în total 149.391 cazuri, dintre care 3.139 decese şi 138.440 au fost vindecate, iar 7.812 rămân a fi cazuri active. 4.974 persoane au forme uşoare ale bolii şi urmează tratament la domiciliu, iar 2.540 persoane sunt spitalizate, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

În acest context, Comisia a decis interzicerea, până la 15 februarie, a activităţii cluburilor de noapte, discotecilor, ringurilor de dans şi altor unităţi comerciale de acest tip.

Totodată, se va menţine regimul de activitate al restaurantelor şi cafenelelor: de la ora 7:00 până la 22:00. Restricţia se referă şi la unităţile de alimentaţie publică amplasate în punctele de comercializare a produselor petroliere, centrele comerciale şi aeroporturi, se mai arată în decizia CNESP.

În continuare va fi interzisă prezenţa spectatorilor în incinta cinematografelor, sălilor de concerte şi caselor de cultură, cu excepţia teatrelor, care vor putea să desfăşoare activităţile în strictă conformitate cu măsurile prevăzute în Instrucţiunea aprobată prin Hotărârea nr. 31 din 24 septembrie 2020 a CNESP.

De asemenea, începând cu 16 ianuarie, se admite reluarea competiţiilor sportive fără spectatori, desfăşurate în aer liber şi în spaţii închise de către Federaţiile Sportive Naţionale, acreditate de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

CNESP a dispus ca instituţiile publice şi private să activeze conform unui regim special de lucru, fiind atras la serviciu personalul strict necesar. Pentru angajaţii care nu necesită prezenţa obligatorie la locul de muncă, să fie asigurată munca la distanţă. Ministerele, Cancelaria de Stat, alte autorităţi administrative centrale subordonate Guvernului şi structurile organizaţionale din sfera lor de competenţă vor activa în regim special de lucru, de la 7:30 până la 16:00 şi pauza de masă de la 12.00 până la 12:30, au informat membrii Comisiei.

Decizia CNESP reiterează măsurile de prevenire şi control al infecţiei COVID-19 la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova. O prevedere aparte vizează persoanele care deţin un act confirmativ de administrare a vaccinului anti COVID-19. Astfel, acestor persoane le va fi permisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent de ţara din care vin, fără a fi obligate să completeze fişa epidemiologică şi declaraţia pe propria răspundere de respectare a regimului de autoizolare de 14 zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe