Zone din şapte provincii chineze intră în carantină tip "militar" după recrudescenţa focarelor de virus Wuhan

China efectuează teste ale virusului Wuhan în Shenyang, China, 31 decembrie 2020
China efectuează teste ale virusului Wuhan în Shenyang, China, 31 decembrie 2020 (STR/AFP via Getty Images)

Zone din provinciile Hebei, Liaoning, Heilongjiang, Henan şi Ningxia, precum şi Mongolia Interioară şi Beijing au anunţat că sunt plasate în regimul „vreme de război” în weekend, din cauza creşterii cazurilor de îmbolnăvire cu virus Wuhan.

„Vreme de război” este expresia folosită de regimul comunist chinez pentru impunerea de carantine inumane - aşa cum a fost cazul la începutul anului 2020 în Wuhan. Presupune de obicei că aproape toate facilităţile publice, cum ar fi şcolile, magazinele, stadioanele şi parcurile să fie închise, iar localnicii nu pot ieşi din casă.

Citiți și China şterge documente legate de 300 de studii de coronavirus făcute în Wuhan

Un purtător de cuvânt al guvernului oraşului Beijing, Xu Hejian, a declarat într-o conferinţă de presă în 8 ianuarie: „În prezent, pacienţi diagnosticaţi şi îmbolnăviri de grup au loc în toată ţara.”

Control strâns

Guvernul central a sfătuit chinezii să evite călătoriile în următoarea vacanţă de Anul Nou Chinezesc, care are loc pe 12 februarie anul acesta. Sute de milioane de chinezi călătoresc în oraşele lor natale pentru a se reuni cu familia.

În weekend, guvernele oraşelor din întreaga ţară au anunţat, de asemenea, o nouă regulă, care impune celor care doresc să călătorească în timpul vacanţei de Anul Nou să obţină aprobare prealabilă de la angajator.

Citiți și Oraş din nordul Chinei cu 11 milioane locuitori, băgat în izolare din cauza virusului Wuhan

Oraşul Meizhou din provincia Guangdong a emis o notificare în 8 ianuarie: „Toţi angajaţii şi lucrătorii din departamentele guvernamentale ale oraşului, întreprinderile administrate de stat şi companiile private trebuie să nu părăsească oraşul de Anul Nou Chinezesc ... Dacă într-adevăr trebuie să plecaţi, trebuie să primiţi aprobarea de la echipa de conducere a companiei / departamentului”.

Shijiazhuang

Între timp, Shijiazhuang, un oraş de 11 milioane locuitori din nordul Chinei, a continuat să descopere noi infecţii, pe fondul unui focar sever.

La o conferinţă de presă de duminică organizată de guvernul oraşului, oficialii au decis că toţi locuitorii trebuie să facă un al doilea test de acid nucleic pentru virusul Wuhan, în următoarele două zile şi că niciun locuitor nu îşi poate părăsi locuinţa încă şapte zile. Doar curierii şi personalul medical care au un permis special pot călători liber pe străzi. Săptămâna trecută, oraşul a intrat în carantină strictă.

Iniţial, autorităţile au permis ca aproximativ 60 de magazine alimentare mari să rămână deschise pentru clienţi, duminică. Cu toate acestea, China National Radio, controlat de stat, a raportat duminică seara că toate magazinele alimentare din oraş erau închise şi oamenii puteau comanda doar online.

Citiți și Teoria că virusul Wuhan a fost scurs dintr-un laborator capătă tracţiune - consilier american de securitate naţională

Ca urmare, preţurile la alimente au crescut.

Gong Huo, rezident în Shijiazhuang, s-a plâns pe platforma socială Weibo că unele magazine au refuzat să-i vândă mâncare, cu excepţia cazului în care a cumpărat mai multe articole. "Mai mult, trebuie să aştept livrarea. Deoarece magazinul nu va livra decât dacă mai mult de 100 de persoane din complexul meu rezidenţial comandă şi ele mâncare", a postat el.

Alte regiuni

Wang Qiang (pseudonim) din judeţul Nanpi, oraşul Cangzhou din provincia Hebei din nordul Chinei, a declarat pentru ediţia Epoch Times în limba chineză că familia sa a fost nevoită să se mute într-un centru de carantină după ce a fost izolată acasă timp de şapte zile. Autorităţile au spus că acest lucru se datorează faptului că el şi soţia sa s-au întors recent din alt oraş.

„Bunica mea are 80 de ani şi ambii părinţi au diabet şi hipertensiune. Sunt vulnerabili la infectare cu virus Wuhan. Acum oficialii ne-au forţat pe toţi cinci să ne părăsim locuinţa şi să ne mutăm într-un centru de carantină. În caz contrar, vor ordona poliţiei să ne reţină”, a spus Wang într-un interviu, sâmbătă.

Wang a adăugat că oficialul responsabil cu controlul epidemiei din zonă i-a spus că focarul din judeţul Dongguang din apropiere este foarte sever. ”În presă, autorităţile nu au făcut niciun anunţ oficial cu privire la focarul din Dongguang".