Pirateria contamineaza marile de dincolo de Somalia
In timp ce atentia globala asupra pirateriei s-a concentrat asupra Somaliei si Cornului Africii, rapirile, deturnarile si atacurile piratilor din alte parti au trecut in mare parte neobservate de ochiul public.
In plus fata de infamul Golf Aden, cele mai multe atacuri de piraterie sunt concentrate in jurul Golfului Guinea, Stramtoarea Malacca si subcontinentul indian, conform Consiliului pentru Relatii Externe. Alte zone active includ Bay of Bengal, coasta Keniei, Marea Araba si locuri in jurul jumatatii de nord a Americii de Sud, printre altele.
Ce se afla in spatele pirateriei este mult mai complicat decat ideea de "guvern decazut" folosita in mod obisnuit pentru a explica problemele, conform lui Swadesh Rana, coleg senior la Institutul de Politica Mondiala si consultant al proiectului Oceane fara Piraterie de la One Earth Future.
De exemplu, Rana noteaza ca pirateria din Somalia a precedat ruina guvernului somalez. De aceea, o abordare internationala pentru a rezolva pirateria bazata pe situatia politica din Somalia "ar fi gresita".
"Noi nu dorim sa facem o mantra din esuarea guvernarii in Somalia, ca model in gestionarea pirateriei", a spus Rana. "Suna foarte sofisticat, foarte convingator, a spune ca un act de piraterie pe marea de langa coasta unui stat esuat este o expresie a esecului acelui stat".
"Dar puteti considera Indonezia un stat esuat? Puteti considera Kenia un stat esuat? India? Bangladesh?... Sri Lanka?" intreaba ea. "As evita sa fac o conexiune teoretica, sau un model teoretic bazat pe Somalia".
Studiul cauzelor pirateriei globale nu a avansat mult dincolo de explicatia de guvernare esuata din ultimii ani. Deoarece situatia variaza in tarile unde pirateria este mai comuna, explicatiile sunt lasate in mare parte speculatiilor.
Dincolo de lege
Costul global al pirateriei este inca necunoscut, iar estimarile variaza. "Unii analisti sugereaza ca costul este aproape 1 miliard de dolar pe an, in timp ce altii pretind ca pierderile ajung pana la 16 miliarde dolari", spune un raport al Consiliului pentru Relatii Externe.
Peste 12 tari au trimis nave in Golful Aden intr-o incercare de a elimina pirateria bazata in mare parte in Somalia. Presiunea internationala insa a facut foarte putin pentru a afecta piratii.
"Numarul atacurilor langa coasta Somaliei a crescut constant din 1991, iar in ultimii doi ani a crescut de la 111 nave atacate in 2008, la 217 nave atacate in 2009", sustine un raport din 26 iulie de la Consiliul de Securitate ONU, adaugand ca "au existat 30 de atacuri in timpul primului trimestru al 2010".
Alte abordari sunt inca analizate de ONU. O optiune mentionata in raport este de a ajuta Somalia sa-si dezvolte capacitatea de a judeca si a inchide piratii. Altii au argumentat ca asezarea responsabilitatii legale asupra piratilor in Somalia - unde pirateria nu este vazuta de obicei ca o stigma, ci mai mult ca un raspuns la braconaj si poluare - ar fi o decizie gresita.
O problema curenta este generata de faptul ca nu exista niciun legi pentru a trata cu piratii capturati. Decizia este lasata tarii care face capturarea.
Conform unui preambul al Conventiei ONU asupra Legii Marilor, articolul 105, "in apele internationale, sau in orice alt loc din afara jurisdictiei unui stat, orice stat poate captura o nava sau avion al piratilor... Tribunalele statului care a facut capturarea pot decide asupra pedepselor care trebuie impuse".
Aceste "decizii" au variat de la trimiterea piratilor in judecata, la lasarea lor in deriva pe mare.
"Pirateria este privita ca un act de crima organizata", sustine Rana, adaugand ca in prezent exista sprijin pentru formarea unui tribunal international asupra pirateriei.
"Regimul legal asupra pirateriei este deja acolo. Nu trebuie sa il reinventam... Este o combinatie a legii marilor, pirateria ca act de crima organizata si tragerea la raspundere a celor care comit un act de crima fie ei in ape internationale sau pe continent", spune ea.
Ea adauga ca un tribunal international nu ar fi asa de "fermecator" ca prezentul "impusca-i, omoara-i, sau trage in tara care nu ii poate rezolva si numiti-o drept "stat esuat", dar ar fi mai eficienta".
Geopolitica pirateriei
Harta pirateriei prezente a Serviciilor de Crimei Comerciale a Camerei de Comert International, arata incercari reusite sau nereusite de atacuri de piraterie peste tot prin oceanele lumii.
Un grup mare de incidente in 2010 sunt comise langa Somalia si Golful Aden, in timp ce un alt grup dens de incidente este aratat langa Indonezia, Singapore si Malaezia. Avertismentele de piraterie sunt aratate in prezent pentru 16 tari si regiuni, de Serviciile de Crima Comerciala.
In ciuda naturii internationale a pirateriei si a concentrarii sale in apele de langa Indonezia, atentia globala ramane concentrata asupra Golfului Aden.
"Unii observatori au un optimism retinut despre cooperarea navala in Golful Aden, dar multi experti spun ca anticipeaza o crestere a pirateriei - nu numai in Africa de Est ci global", sustine un raport al Consiliului pentru Relatii Externe.
Parte a motivului pentru care piratii somalezi au intrat in atentia majora internationala a contrapirateriei, in plus fata de magnitudinea atacurilor (estimate la aproape jumatatate din totalul global), sunt motive geografice.
Arhipeleagul indonezian, in particular, usureaza fuga piratilor indonezieni si amestecarea lor cu populatia locala. "Daca faci piraterie pe mare si esti prins, unde poti sa mergi?" a spus Rana.
"Indonezia este un grup de insule in care piratii pot sa dispara foarte usor, si un astfel de loc este acolo unde pirateria apare cel mai mult", spune ea.
Executarea de operatiuni anti-piraterie in zonele apropiate de sol presupune de asemenea operarea in zone unde este un risc mai crescut de a calca peste interesele guvernelor locale. Navele risca sa treaca de granitele nationale, unde tarile au suveranitate asupra apelor lor teritoriale, platoul continental si zona economica, spune Rana.
Piratii din asemenea regiuni au tendinta sa opereze in apropiere "de platoul continental decat in apele internationale", spune Rana.
Sunt de asemenea chestiuni de jurisdictie asupra apelor disputate, cum ar fi pretentia Chinei asupra Marii Chinei de Sud si rivalitatea dintre China si India asupra teritoriului din Oceanul Indian, spune Rana. Cu alte cuvinte, incercarea de a opri pirateria in acele zone unde tarile pot intra in disputa risca sa creeze un alt set de probleme.