Piraeus Bank a vândut 70 de kilograme de aur de la începutul anului

(photos.com)
Epoch Times România
17.06.2012

Piraeus Bank a vândut în prima jumătate a acestui an 70 de kilograme de aur, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când a vândut 55 kilograme, a declarat, pentru NewsIn, Alina Piciorea, şef departament vânzări trezorerie în cadrul băncii.

"În prima jumătate a anului 2012, clienţii retail au tranzacţionat atât aur fizic, cât şi aur de cont. Dacă în aceeaşi perioadă a anului trecut, tranzacţiile au totalizat 55 de kilograme, în primul semestru al lui 2012 creşterea volumelor a fost de aproximativ 20%, până la 70 de kilograme de aur sub formă de lingouri şi monede în valoare de aproximativ 3 milioane euro. În 2012 am observat şi o intensificare a răscumpărărilor, câţiva dintre clienţi alegând să capitalizeze randamentele bune înregistrate. În plus, şi tranzacţiile cu aurul de cont, care asigură o lichiditate sporită, au crescut considerabil", a declarat Alina Piciorea.

Ea a explicat că se observă un model sezonier al vânzărilor de aur, cu intensificare în perioada de vară şi iarnă, în acest caz, în apropierea sărbătorilor, şi cu accente în perioadele de apreciere a preţului metalului galben.

Potrivit reprezentantului Piraeus Bank, investitorii par mai încrezători în a realiza achiziţii în tandem cu pieţele internaţionale, puţini fiind cei care tranzacţionează pe niveluri specifice. În această periodă, cererea a fost mai mare şi au fost realizate noi comenzi în anticiparea unui nou program de relaxare cantitativă în SUA şi a alegerilor din Grecia.

"Profilul clientului care tranzacţionează aur este strâns legat de preferinţa pentru aurul fizic sau cel de cont. Clientul interesat de achiziţionarea aurului fizic este definit în linii mari ca având vârsta de 35 - 55 de ani, provenind din mediul urban şi având studii superioare. Aceşti clienţi provin din toate segmentele de clientelă şi au un orizont investiţional mediu şi lung, care depăşeşte limitele percepute ca fiind specifice produselor de tipul Money Market (depozite cu un termen de până într-un an). Aceşti clienţi achiziţionează în jur de 50-100 grame per tranzacţie", a spus Alina Piciorea.

Ea a explicat că în ceea ce priveşte aurul de cont, profilul clientului indică un interes sporit la persoanele cu o medie de vârstă până în 45-50 de ani, care dispun de resurse în euro, dolari sau lei, deţin un portofoliu variat de active şi urmăresc evoluţiile pieţelor financiare în mod consecvent.

"Începutul lui 2012 a fost pozitiv pentru metal, urmând o apreciere de aproximativ 14% la sfârşitul lui februarie. Înrăutăţirea situaţiei în zona euro a dus la o realocare către active considerate mai lichide, investitorii marcând randamentele mari ale aurului şi orientandu-se către dolar. Trendul descendent s-a oprit în jurul nivelului de la începutul anului, în prezent metalul marcând o creştere de aproximativ 4%. În linie cu deprecierea leului, aurul a câştigat mai mult de 9% de la începutul anului", a declarat Alina Piciorea.

Totodată, ea a explicat că preţurile la care cumpără clienţii Piraeus Bank în acest moment sunt sub 200 lei pe gram, dar în ton cu deprecierea leului şi cu reînnoirea stocurilor, preţurile vor fi reajustate la peste 200 lei(gram de săptămâna viitoare. Depozitarea aurului fizic implică un comision de custodie de 0,1% din valoarea de achiziţie a aurului.

Reprezentatul Piraeus Bank a mai spus că situaţia economiei americane, şi în special a forţei de muncă americane, au reaprins discuţiile despre a treia relaxare cantitativă cu efect pozitiv asupra aurului.

"Trebuie să urmărim cu atenţie şi situaţia datoriei Spaniei, care contribuie la un euro mai slab faţă de dolar şi poate constitui un factor negativ în evoluţia metalului. Şi o aterizare forţată a economiei Chinei ar putea avea un efect de scădere a preţului în condiţiile reducerii cererii, dar în acelaşi timp ar putea avea şi un efect invers, de creştere, dacă jucatorii din pieţe vor căuta protecţie în metal. Pentru restul acestui an, ne aşteptăm la o fluctuaţie a cotaţiilor aurului între 1.500 şi 1.800 dolari)uncie, un factor important în evoluţia pe termen lung fiind atât cererea pentru aur venită dinspre statele care tradiţional investesc în metalul preţios, cât şi de la alte bănci centrale care caută diversificarea rezervelor naţionale", a mai spus Piciorea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor