Pietrele spion - o nouă tehnologie dezvăluită (Video)

Tehnologia de război a parcurs un drum lung de la zilele când aruncăm cu pietre, dar acest lucru nu insemana că armata nu va include pietrele în arsenalul său de arme, informa recent wired.co.uk.
(Departmentul de Apărare a SUA)
Andrei Pricopie
06.11.2013

Tehnologia de război a parcurs un drum lung de la zilele când aruncam cu pietre, dar acest lucru nu înseamnă că armata nu va include pietrele în arsenalul său de arme, informa recent wired.co.uk.

La sfârşitul lunii octombrie, la reuniunea anuală a armatei SUA (AUSA) la Washington, contractorul din domeniul apărării Lockheed Martin a prezentat evoluţia în domeniul tehnologiei de supraveghere numită SPAN (Self-Powered Ad-hoc Network), o „reţea de senzori fără fir sub acoperire, care se auto-alimentează mereu” şi care poate oferi „supraveghere discretă, continuă” de dimensiuni atât de mici încât poate să încapă într-o piatră.

SPAN este o reţea plasă de senzori care se auto-organizează, şi care atunci când este declanşată, poate direcţiona o cameră de luat vederi, sau un vehicul aerian fără pilot, pentru a studia în continuare o zonă. Ar putea chiar fi folosit pentru a convoca un inginer atunci când observă că o structură de conducte sau un pod sunt în pericol, sau fracturate. SPAN utilizează algoritmi de proprietate pentru a reduce alarmele false.

Lockheed promovează tehnologia "instalează-şi-uită" oferind o acoperire maximă la costuri minime, susţinând că senzorii săi pot rămâne pe teren ani de zile fără întreţinere, alimentându-se cu energie solară.

Contractorul din domeniul apărării speră să-şi vândă pietrele spion pentru supraveghere, protecţia frontierelor, monitorizarea conductelor, securitatea podurilor şi nu numai.

Sistemul SPAN a fost iniţial introdus anul trecut, dar aceasta nu este prima încercare a companiei de a produce pietre inteligente.

Mai devreme în 2013, un fost subcontractant al Lockheed Martin a apărut pe prima pagină a ziarelor pentru încercarea de a vinde pe e-bay un prototip al pietrei de supraveghere început în anul 2000 pentru 10 milioane de dolari. În pachet sunt incluse sute de pagini de instrucţiuni detaliate de dezvoltare, doi ani de email-uri cu Lockheed şi unele detalii hardware, dar nicio piatră.

"Vânzarea acestei colecţii de informaţii este o încercare de a recupera total sau parţial investiţia de timp, efort şi bani personali", a declarat Gregory Perry pentru Mother Jones. Licitaţia s-a încheiat însă fără oferte.

Lockheed susţine că senzorii săi, care nu ies în evidenţă, "reduc probabilitatea de descoperire şi de manipulare", dar, se pare că istoria a arătat că acest lucru nu este absolut.

Anul trecut, fostul şef de personal al lui Tony Blair, Jonathan Powell, a recunoscut că serviciul secret britanic MI6 a plantat o stâncă spion într-un parc din Moscova pentru a comunica cu agenţii secreţi în 2006. Powell a declarat că modul "jenant" în care aceasta a fost descoperită de către oficialii ruşi a provocat o tensiune diplomatică gravă între cele două ţări, în ciuda eforturilor Marii Britanii de a respinge acuzaţiile ca fiind propagandă rusă absurdă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor