Cel mai mare centru de spionaj NSA, lovit de probleme tehnice
alte articole
Baza NSA din Utah, cel mai mare centru de supraveghere cunoscut, a fost lovit de zece "probleme" în mai puţin de un an, cauzând pagube de ordinul milioanelor de dolari. Dar Wikileaks consideră că sunt ambuscade.
Centrul a iscat deja critici în rândul societăţii americane, din cauza costului ridicol de mare - 2 miliarde USD pentru construcţie şi alte 2 pentru echipament - cât şi a faptului că proiectul îşi propunea din start să încalce drepturile cetăţenilor SUA, înregistrând mai multe informaţii decât este permis prin lege.
Dar soarta este vitregă cu Centrul NSA din Utah. Zece accidente în 13 luni: super-centrul de date al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) este lovit de frecvente accidente şi nu poate încă oferi o explicaţie a problemelor.
La Bluffdate, în Utah, cea mai secretă agenţie de informaţii din Statele Unite finalizează construirea unei mega instalaţii pentru analizarea de date electronice destinate să devină coloana vertebrală a "securităţii digitale" a naţiunii.
NSA a ales să-şi construiască centrul în Utah pentru a reduce costurile mari datorate cantităţii uriaşe de energie electrică - o factură de circa un milion de dolari pe lună - dar activitatea inginerilor Pentagonului, care proiectează sistemul, a fost oprită des. Prima oară pe 9 august 2012.
A fost nevoie de şase luni şi 50.000 de ore de lucru pentru a înţelege ce a adus centrul NSA în genunchi. Până la urmă via a fost dată pe un scurt-circuit bizar care ar fi avut loc într-o cutie de mici dimensiuni, provocând pagube materiale şi pierderi de informaţii cu o valoare de cel puţin 100.000 de dolari (la care se adaugă pagubele datorate anchetei).
Dar, după ce au fost identificate cauzele căderii de tensiune, aparent banale, aceasta s-a repetat! Ultimul incident a avut loc la 25 septembrie 2013.
Rapoartele militare „scurse” pe Wall Street Journal, sugerează nemulţumirea Pentagonului cu privire la gestionarea accidentelor. Spre bucuria Wikileaks, site-ul lui Julian Assange care a devenit cunoscut pentru publicarea de documente secrete ale guvernului american şi care a transmis ştirea făcând-o de domeniu public prin intermediul la Twitter. Creşte suspiciunea că ar putea fi nu doar simple accidente, ci sabotaj.
NSA este agenţia de informaţii la care a lucrat şi spionul Edward Snowden, prima dată fugit în Hong Kong şi apoi la Moscova, care a dezvăluit unele dintre programele cele mai secrete de spionaj electronic ale SUA.