Pierderi posibile de până la 25% în agricultură din cauza secetei

Bostănărie la Dăbuleni
Bostănărie la Dăbuleni (Epoch Times România)

Seceta ar putea aduce scăderi în agricultură de aproximativ 25%, a declarat pentru Agenţia de presă r/News preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli, Laurenţiu Baciu. Grâul a fost recoltat în proporţie de 80%, însă mai sunt culturile de floarea soarelui şi de porumb, care pierd în fiecare zi de secetă aproximativ 1%, spune Baciu. Părerile sunt, însă, împărţite. Unii reprezentanţi ai asociaţiilor de morărit cred că perioada de căldură ajută plantele în dezvolare să scape de umiditatea în exces.

“Deja am intrat într-un con de secetă. Plantele deja suferă şi orice suferinţă diminuează producţia. Începând din săptămâna asta producţiile scad zilnic în urma secetei, în funcţie de zonă şi de aprovizionarea cu apă, în medie cu 1% pe zi, la floarea soarelui şi la porumb. (…) Dacă ţine ritmul ăsta seceta, tot ce am fi avut în plus faţă de anul trecut putem să pierdem, adică vreo 25-30%, a declarat Laurenţiu Baciu.

Solul este deja crăpat şi are nevoie de apă, însă instalaţiile de irigat sunt vechi, a spus preşedintele Ligii Asociaţiilor de Producători Agricoli.

“Irigaţiile, în afară de a vorbi nu se face nimic. De 23 de ani nu facem nimic. Şi în afară de promisiuni că au ieşit toţi pe TV să promită, nu a mişcat niciunul un pai. Sunt numai vorbe, nu se face nimic. Pe zi ce trece şi alea care sunt se tot distrug. Am ajuns să stau la mila Domnului. Ne uităm sus, poate vine un nor de ploaie să rezolve problema. Deja primii 20 de centimetri ai solului sunt total lipsiţi de apă, pământul este deja crăpat”, a mai spus Baciu.

Plantele se comportă ca şi oamenii. Au nevoie constant de hrană, deci şi de apă. Orice perioadă mai lungă fără apă înseamnă moartea plantei, spune Baciu.

“Un om dacă primeşte 50 de litri de apă nu o bea dintr-o dată. Zilnic îi trebuie o cantitate de apă. Temperaturile sunt peste 35 de grade, la sol se ajunge la 60-70 de grade, nici nu poţi să pui piciorul pe pământ. Ia foc pământul”, a explicat Laurenţiu Baciu.

Părerile sunt, însă, contradictorii. Unii spun că perioada de secetă face ca recoltele să nu ajungă în depozite cu umiditate.

“Până acum a fost un an excepţional. Şi dacă acum e mai uscat va fi cu atât mai bine, pentru că are timp recolta să se usuce, să nu intre cu umiditate mare în depozite, care o poate deprecia. Deci momentan e bine. Porumbul şi floarea soarelui au primit destulă apă, acum au timp să se dezvolte, deci nu e nimic rău în ce se întâmplă acum”, a declarat pentru r/News preşedintele Asociaţiilor de Naţionale de Morărit, Viorel Marin.

Acesta crede că 2013 este un an bun pentru toate recoltele.

“Vă spun sigur, că recolta va fi consistent mai mare faţă de anii trecuţi. Nu ştim exact cu cât, căci floarea soarelui şi porumbul sunt încă pe câmp, vom vedea atunci când vom recolta”, a declarat Viorel Marin.

Meteorologii au anunţat vreme secetoasă în următoarea perioadă. Canicula va persista marţi în sudul şi sud-estul ţării. Temperaturile maxime vor înregistra valori de 36-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie