Phenianul susţine că diplomaţi nord-coreeni au fost “jefuiţi” pe aeroportul din New York

Phenianul a declarat că agenţi de securitate de pe un aeroport din SUA ar fi “jefuit” câţiva diplomaţi nord-coreeni. Departamentul Securităţii Interne a confirmat incidentul, dar a declarat că bărbaţii nu aveau acreditare diplomatică şi a negat folosirea violenţei fizice.
Pasagerii stau la coadă pentru un control de securitate la Aeroportul Internţional John F. Kennedy din New York, SUA. (Stan Honda/Getty Images)
Andrei Popescu
19.06.2017

Guvernul comunist nord-coreean a susţinut duminică faptul că oficiali americani au folosit violenţa fizică şi au confiscat mai multe bunuri de la membrii unei delegaţii care părăsea Aeroportul John F. Kennedy din New York City.

Agenţia nord-coreeană de ştiri de stat (KCNA) a declarat că a fost vorba de un “act provocator ilegal şi scandalos”.

Potrivit declaraţiei guvernului nord-coreean, unii dintre diplomaţii săi plecau spre casă după ce au participat la o conferinţă în 16 iunie, adăugând că aceştia au fost practic “jefuiţi” de agenţi de securitate, care au confiscat o parte din materialele pentru mass media.

Un “stat gangster”

“În timp ce diplomaţii au rezistat, [agenţii de securitate] au confiscat pachetul diplomatic folosind forţa şi au plecat. Acest lucru arată că SUA este un stat de tip gangster şi fără lege”.

Departamentul american al Securităţii Interne a confirmat că unele bunuri au fost confiscate, dar a precizat că bărbaţii în cauză nu erau membri acreditaţi ai misiunii nord-coreene la ONU şi, prin urmare, nu aveau imunitate diplomatică.

Tensiunile îndelungate dintre SUA şi Coreea de Nord s-au intensificat după ce preşedintele Donald Trump a fost investit oficial în luna ianuarie a acestui an.

Cu doar trei zile înainte de incidentul de pe Aeroportul JFK, un student de 22 de ani a fost returimis în Statele Unite în “comă” după ce a petrecut 15 luni în detenţie într-o închisoare nord-coreeană.

Otto Warmbier a fost acuzat de spionaj, după ce a încercat să fure un poster propagandistic în timpul unei călătorii pe termen scurt în statul comunist izolat.

De altfel, Trump urmăreşte să mărească presiunea economică şi diplomatică asupra Coreei de Nord cu ajutorul Chinei, dar a declarat că este deschis la o întâlnire cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.

Naţiunea comunistă izolată a ajuns într-un punct în care este capabilă să lanseze arme de distrugere în masă peste Atlantic şi a efectuat în mod regulat teste de rachete în ultimele câteva luni. Acestea au fost criticate şi sancţionate de Consiliul de Securitate al ONU, deşi se pare că sancţiunile nu au descurajat Phenianul să suspende testele.

Americanii sunt văzuţi drept inamici în Coreea de Nord din cauză că cele două state nu au semnat niciodată un tratat de pace prin care să se încheie în mod oficial războiul coreean din 1950-1953.

Mii de soldaţi americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud, iar Zona Demilitarizată dintre cele două Corei este una dintre cele mai puternic fortificate graniţe din lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor