Expert american: Phenianul la un pas de a produce rachete balistice capabile nuclear

Un focos capabil să reziste căldurii extreme din timpul reintrării în atmosferă reprezintă ultimul obstacol în producerea, de către Phenian, a unei rachete balistice intercontinentale, consideră Jeffrey Lewis, expert de top în problema rachetelor nord-coreene.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)

Lewis a precizat că “Este aproape sigur că Phenianul deţine un focos nuclear compact capabil să fie încărcat pe o viitoare rachetă balistică intercontinentală (ICBM).

"Principala întrebare de acum este nu dacă focosul este suficient de mic pentru a fi montat pe o ICBM, ci dacă va supravieţui şocului, vibraţiilor şi temperaturilor extreme la care va fi supus un focos nuclear pe o traiectorie intercontinentală”, când racheta va fi lansată în spaţiu şi apoi va reintra în atmosfera Pământului.

"Focosul pregătit pentru racheta Hwasong-12 a experimentat temperaturi similare cu cele pe care le înfruntă o rachetă balistică (deşi pentru o perioadă de timp mai scurtă) şi a supravieţuit.

Separat, Coreea de Nord a publicat imagini cu un test terestru aparent reuşit, desfăşurat anul trecut şi care a implicat reintrarea unui vehicul [în atmosfera Pământului]”, a mai afirmat Lewis.

Patru noi sisteme au fost testate în ultimele patru săptămâni, inclusiv rachete balistice de rază scurtă şi medie.

Noua rachetă balistică de rază intermediară a Coreei de Nord ar putea lovi confortabil Guamul. În acelaşi timp, Phenianul a testat cu succes noi rachete de croazieră antinavă.

Expertul a emis un avertisment înfiorător celor care ignoră Coreea de Nord, cerând să nu se minimalizeze capabilităţile celui mai paranoic regim comunist al Planetei.

În ultimele câteva luni, regimul comunist nord-coreean a testat o varietate de rachete capabile nuclear într-un ritm fără precedent.

Comentariile expertului au fost făcute la o zi după ce dictatorul nord-coreean Kim Kong-un a fost fotografiat aplaudând la o prezentare în care avioane de luptă distrugeau portavioane inamice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe