Phenianul nu se joacă / Imaginile video cu testarea unei rachete balistice nord-coreene au fost falsificate

Un think tank din SUA a declarat că, pe baza analizelor sale, imaginile video prezentate de Phenian cu testarea unei rachete balistice au fost falsificate. Conform analizei, testul a fost un eşec.
Kim Jong-un arată înspre ceea ce este considerată a fi o rachetă balistică lansată dintr-un submarin în apropiere de Sinpo, coasta nord-estică a Coreei de Nord, 9 mai 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
12.01.2016

Înregistrarea video cu testarea unei rachete balistice lansate de pe un submarin nord-coreean, care a fost difuzată de Phenian la două zile după ce a anunţat că a desfăşurat cel de-al patrulea test nuclear a fost falsificată, conform unei analize realizate de un think tank din California.

Sfidând o interdicţie a ONU, ţara comunistă izolată a declarat că deţine tehnologie pentru rachete balistice (SLBM) care îi permite să lanseze un focos nuclear de pe un submarin, deşi experţii şi o analiză privind anunţul făcut de mass media de stat nord-coreeană pune la îndoială afirmaţia Phenianului.

Televiziunea de stat nord-coreeană a difuzat vineri o înregistrare video cu presupusul test, care ar fi avut loc în decembrie 2015. Spre deosebire de un test anterior al unei rachete balistice din mai 2015, noul test nu a fost anunţat în momentul desfăşurării sale, arată Reuters.

“Racheta a fost lansată, a început să se aprindă şi apoi a eşuat catastrofal”, a declarat Melissa Hanham, asociat la Centrul James Martin pentru Studii legate de Nonproliferare (CNS) din cadrul Institutului Middlebury din California.

Armata sud-coreeană a declarat sâmbătă că, Nordul ar fi modificat materialul video şi l-a editat cu imagini din 2014 ale lansării unei rachete Scud. Totuşi, un oficial sud-coreean a declarat pentru Reuters că tehnologia de lansare s-ar putea să se fi îmbunătăţit de la testul din luna mai.

Analiza CNS a scos în evidenţă două cadre ale înregistrării video difuzate de mass media de stat nord-coreeană, în care flăcările cuprind racheta şi mici părţi alte acesteia se desprind.

“Coreea de Nord a editat intens materialul video pentru a ascunde acest lucru”, a susţinut Hanham într-un email.

“Ei au folosit diferite unghiuri de filmare şi editare pentru a lăsa impresia că lansarea a fost făcută din mai multe lansări continue, dar aşezate unele lângă altele, se poate vedea că este acelaşi eveniment.”

Propagandiştii nord-coreeni au folosit tehnici rudimentare de editare pentru a tăia şi prelua secvenţe dintr-un test mult mai reuşit al unei SLBM în mai 2015 şi secvenţe din lansarea unei rachete Scud, a arătat analiza video.

În plus, afirmaţia Nordului că a testat miercurea trecută o bombă cu hidrogen a stârnit scepticismul experţilor şi al guvernului SUA. De asemenea, nu este clar dacă Phenianul a produs un dispozitiv nuclear suficient de mic pentru a putea fi montat pe o rachetă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor