Phenianul lansează noi rachete balistice şi ameninţă cu “lichidarea” activelor sud-coreene

Dictatorul nord-coreean continuă să rămână sfidător la criticile internaţionale şi rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU. Joi, Phenianul a lansat două rachete de rază scurtă şi a ameninţat că va lichida activele sud-coreene aflate pe teritoriul său.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.03.2016

Coreea de Nord a lansat joi două rachete balistice de rază scurtă în mare, într-un semn de sfidare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi în condiţiile în care forţele sud-coreene şi americane desfăşoară un exerciţiu militar comun de mare anvergură.

Nordul a anunţat de asemenea că a suspendat toate acordurile cu Sudul în privinţa proiectelor pentru schimburi comerciale, adăugând că va “lichida” activele sud-coreene aflate pe teritoriul său.

Coreea de Nord deţine un stoc mare de rachete de rază scurtă şi dezvoltă rachete de rază lungă şi intercontinentale. Rachetele de joi au zburat aproximativ 500 km în largul mării, lângă oraşul estic de coastă Wonsan şi au făcut parte, probabil, din seria de rachete Scud dezvoltate de sovietici, a declarat Ministerul sud-coreean al Apărării.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a răspuns la acţiunea Phenianului, cerându-i acestuia să pună capăt “actelor destabilizatoare”, conform purtătorului său de cuvânt, care a adăugat că Ban rămâne profund îngrijorat în legătură cu situaţia din peninsula coreeană.

Japonia, aflată în raza de acţiune a unei variante de rachete Scud cu rază mai lungă sau a rachetei îmbunătăţite Rodong, a lansat un protest prin ambasada nord-coreeană din Beijing, a raportat agenţia de ştiri niponă Kyodo.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, comandantul Bill Urban, a declarat că Departamentul american al Apărării este la curent cu lansarea rachetelor şi că monitorizează situaţia îndeaproape.

Coreea de Nord lansează deseori rachete de rază scurtă când se amplifică tensiunile din peninsula Coreeană. În plus, Phenianul este nemulţumit în special din cauza exerciţiilor militare anuale dintre SUA şi Coreea de Sud, susţinând că acestea reprezintă o pregătire pentru o invazie.

Aproximativ 17.000 de soldaţi americani participă alături de cei aproximativ 300.000 de soldaţi sud-coreeni la ceea ce Ministerul sud-coreean al Apărării a declarat că este cel mai mare exerciţiu militar comun desfăşurat vreodată.

Duminică, Phenianul a avertizat că va desfăşura un atac nuclear preventiv dacă SUA şi Coreea de Sud îi vor ameninţa suveranitatea naţională.

După lansarea rachetelor de joi, Coreea de Nord a anunţat de asemenea că va “lichida” activele sud-coreene din zona industrială Kesong şi în zona turistică a Muntelui Kumgang.

Coreea de Sud a protestat şi a declarat că mişcarea este “complet inacceptabilă”, dar nu a anunţat ce ar putea face pentru a-şi recupera activele, care sunt evaluate la aproximativ 1,4 trilioane de woni (1,17 miliarde de dolari).

Seulul a suspendat luna trecută operaţiunile în zona industrială condusă în comun, ca pedeapsă pentru testarea unei rachete balistice de rază lungă şi a unui test nuclear desfăşurate de Coreea de Nord în acest an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor