Petrolierul iranian sechestrat de Gibraltar dispare de pe radare. Ultima locaţie - Tartus, lângă o bază militară a Rusiei
alte articole
Supertancul petrolier Adrian Darya, încărcat cu 2,1 milioane de barili de petrol iranian a dispărut de pe radare lângă coasta Siriei, în proximitatea insulei Cipru.
Conform ultimelor sale informaţii de curs, nava este încă plină cu ţiţeiul despre care agenţiile de informaţii ale SUA afirmă că ar aparţine Gărzilor Revoluţionare Iraniene, o organizaţie considerată teroristă de Washington.
Oprirea semnalului de localizare a navei era oarecum aşteptat, analiştii dosarului navei estimând că în această săptămână era de aşteptat ca nava să se ascundă câteva zile, pentru a încerca să transfere ţiţeiul cumpărătorului său, despre care se crede că este Siria.
SUA a emis un sechestru asupra navei, care are pavilion iranian, cu toate că a fost eliberată luna trecută din custodia Regatului Unit şi a autorităţilor din Gibraltar.
De atunci, SUA au făcut presiuni asupra Greciei, Libanului şi Egiptului pentru a nu permite andocarea navei sau drept de trecere în Golful Persic.
Potrivit Bloomberg, ultimul semnal recepţionat din partea navei o localiza către vestul graniţei dintre Liban şi Siria, iar nava se îndrepta către nord, potrivit Reuters.
Marţi după-amiază, Adrian Darya a fost identificat prin satelit la aproximativ 70 km vest de portul sirian Tartus, dar se afla încă în apele internaţionale.
Petroliere mai mici, despre care se crede că aparţin unor entităţi conexe Siriei sau chiar Siriei direct, au fost, de asemenea, observate în apropierea navei, probabil pregătindu-se să facă recepţia petrolului iranian.
Cu câteva zile în urmă, oficialii americani au menţionat „surse de încredere” afirmând că nava intenţionează să-şi transporte petrolul în Siria, lucru sancţionabil de către UE şi SUA.
"Avem informaţii de încredere că tancul este în curs şi se îndreaptă spre Tartus, Siria", a declarat vineri secretarul de stat american, Mike Pompeo, într-o postre pe Twitter.
În Tartus se află o bază militară importantă a Rusiei, aliat în Orientul Mijlociu atât cu Siria cât şi cu Iranul.