Marea Britanie se gândeşte să trimită drone în Golful Persic, datorită tensiunilor cu Iranul

Steag iranian la bordul super-petrolierului Adrian Darya
Steag iranian la bordul super-petrolierului Adrian Darya (JOHNNY BUGEJA | AFP | Getty Images)

Regatul Unit are în vedere trimiterea de drone britanice în Golful Persic, pe fondul tensiunilor cu Iranul, a raportat Sky News luni.

Royal Air Force (RAF) din Marea Britanie are o serie de drone Reaper staţionare în Kuweit, care survolează Irakul şi Siria. Acestea ar putea fi trimise în misiuni de patrulare în Golful Persic, dacă se ia decizia de a disloca drone în Golf, a raportat Sky News.

Dronele vor ajuta la supravegherea aeriană, întrucât navele de război britanice continuă să escorteze petrolierele cu pavilion britanic prin strâmtoarea Hormuz, potrivit raportului.

Vineri, Marea Britanie a solicitat un sprijin larg pentru a combate ameninţările privind transportul maritim din Golf, după ce Iranul a confiscat un tanc petrolier cu pavilion britanic în strâmtoare, în luna iulie.

Evoluţia a survenit după ce supertancul petrolier Adrian Darya, cunoscut anterior sub numele de Grace 1, a fost sechestrat în Gibraltar, cu sprijin britanic, fiind bănuit că transportă ţiţei şi numerar pentru Siria.

Conform agenţiilor de intelligence americane, nava duce o încărcătură care ar aparţine Gărzilor revoluţionare iraniene, organizaţie aflată pe lista celor teroriste, împotriva căreia SUA acţionează cu sancţiuni.

Nava a fost eliberată de Gibraltar pe motiv că sancţiunile UE şi americane în legătură cu Siria şi Iranul au anumite diferenţe.

De la începutul lui august, Adrian Darya încearcă să-şi transfere încărcătura, navigând în Mediterana captând atenţia SU, care observă cazul. Departamentul de Stat a avertizat că orice ţară permite andocarea navei poate fi ţinta sancţiunilor americane pentru ajutor acordat unor organizaţii teroriste.