O companie chinezească va fi prima firmă străină care va extrage ţiţei din Afganistan

Kabulul va semna miercuri un acord cu China National Petroleum Corporation (CNPC), care va deveni astfel prima companie străină ce va extrage ţiţei din Afganistan.

Acordul va fi semnat de ministrul minelor, Wahidullah Shahrani, şi de directorul CNPC, companie deţinută de statul chinez, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului Minelor, Jawad Umer, citat de CBS News. CNPC va efectua lucrările de extracţie împreună cu o firmă afgană, Watan Group.Guvernului de la Kabul îi va reveni 70% din profit.

Acordul va permite Chinei să extragă ţiţei din bazinul Amu Darya, în provinciile Sari Pul şi Faryab, din nord-estul Afganistanului. Resursele din zonă sunt estimate la aproximativ 87 de milioane de barili de ţiţei.

Potrivit Guvernului afgan, acesta este primul contract semnat cu o firmă străină pentru exploatarea resurselor de ţiţei din Afganistan.

După ce talibanii au fost alungaţi de la putere, numeroase companii străine şi-au manifestat interesul pentru a investi în extracţia de ţiţei, cupru sau fier. Dar instrastructura distrusă de război şi problemele de securitate au făcut ca interesul companiilor occidentale să scadă. China, în schimb, a decis să-şi asume riscurile şi să facă investiţii.

În urmă cu trei ani, China Metallurgical Construction Co. a semnat un contract pentru achiziţionarea unui pachet de acţiuni la mina de cupru Aynak, din provincia Logar. Până în prezent, investiţia Beijingului la mina Aynak, în valoare de 3,5 miliarde de dolari, este cea mai mare investiţie străină în Afganistan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe