Iranul anunţă confiscarea unui petrolier britanic în Golf

Autorităţile iraniene au confiscat un petrolier sub pavilion britanic şi a reţinut pentru scurt timp a doua navă în Strâmtoarea Ormuz. Teheranul a ordonat celor 23 de membri ai echipajului navei Stena Impero să rămână la bord în portul Bandar Abbas.
Petrolierul Stena Impero (Screenshot)
Andrei Popescu
20.07.2019

Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a declarat vineri că autorităţile iraniene au capturat două nave în Strâmtoarea Ormuz, canal maritim strategic ce a devenit o zonă de tensiuni între Teheran şi Occident, potrivit Deutsche Welle.

Hunt a precizat că una dintre nave naviga sub pavilion britanic, iar cealaltă sub pavilion liberian.

“Aceste confiscări sunt inacceptabile”, a susţinut Hunt, avertizând cu privire la “consecinţe serioase” în cazul în care problema nu va fi rezolvată rapid.

“Este esenţial ca libertatea de navigaţie să fie păstrată şi ca toate navele să se poată deplasa în siguranţă şi liber în regiune”, a declarat Hunt reporterilor înainte să participe la o întâlnire de urgenţă.

Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului au confirmat capturarea unei nave britanice - petrolierul Stena Impero -, afirmând că aceasta a încălcat “regulamentele maritime internaţionale”.

Agenţia iraniană de ştiri Fars a citat oficiali iranieni afirmând că nava britanică a fost implicată într-un accident cu o ambarcaţiune locală de pescuit. Fars a precizat că petrolierul a fost dus în portul Bandar Abbas, iar cei 23 de membri ai echipajului vor rămâne la bord pe durata investigaţiilor.

Proprietarul navei Stena Impero, o companie de transport suedeză pe nume Stena Bulk, a descris cum forţele iraniene au preluat controlul asupra petrolierului şi l-au direcţionat către coasta iraniană.

Stena Impero „a fost abordată de o ambarcaţiune mică neidentificată şi un elicopter ... în timp ce nava era în apele internaţionale”, a susţinut compania Stena Bulk într-o declaraţie.

Stena Bulk a precizat că nu au fost raportaţi răniţi în rândul echipajului petrolierului aflat sub pavilion britanic.

Citând o sursă militară anonimă, agenţia iraniană de ştiri IRNA a informat anterior că petrolierul naviga în direcţie greşită şi a ignorat avertismentele.

„Petrolierul şi-a închis dispozitivul de monitorizare şi a ignorat câteva avertismente din partea Gărzilor înainte să fie capturat”, a declarat sursa pentru IRNA.

A doua navă

Separat, câteva publicaţii iraniene au informat că pentru scurt timp forţele iraniene au urcat la bordul navei Mesdar, sub pavilion liberian, deţinută de compania Norbulk Shipping UK, şi au emis un avertisment cu privire la respectarea regulamentelor legate de mediul înconjurător.

„Comunicarea a fost restabilită cu nava [Mesdar] şi [căpitanul] a confirmat că gărzile înarmate [iraniene] au plecat şi nava este liberă să îşi continue călătoria. Toţi membrii echipajului sunt în siguranţă şi bine”, a afirmat compania Norbulk într-o declaraţie publicată după incident.

Petrolierul iranian Grace 1

Acţiunile Iranului au loc după ce Marea Britanie a confiscat în 4 iulie petrolierul iranian Grace 1 în largul coastei Gibraltarului, pe baza suspiciunii că nava urmărea să livreze Siriei petrol iranian, încălcând astfel sancţiuni impuse de Uniunea Europeană împotriva regimului din Damasc. După incident, un înalt oficial iranian a ameninţat cu un „răspuns reciproc”.

Câteva zile mai târziu, autorităţile britanice au acuzat forţele iraniene că au încercat să captureze o navă britanică, forţând intervenţia unei nave de luptă a Marinei Regale.

Iar joi, SUA a susţinut că a doborât o dronă iraniană, însă afirmaţiile au fost respinse de oficiali iranieni.

Drept răspuns la recentele acţiuni ale Iranului, regele Salman al Arabiei Saudite a aprobat găzduirea trupelor americane pe teritoriul ţării, cu scopul de a consolida securitatea regională, a susţinut vineri seara agenţia saudită de ştiri de stat SPA.

Desfăşurarea forţelor americane va include în cele din urmă peste 500 de soldaţi, precum şi avioane şi sisteme de apărare aeriană, potrivit Associated Press. Un grup de soldaţi au sosit deja la baza aeriană Prince Sultan, situată în apropierea capitalei saudite Riad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor