Javad Zarif: Marea Britanie riscă să fie târâtă în “războiul secolului” de către John Bolton

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif
Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif (Atta Kenare/AFP/Getty Images)

Ministrul de Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a postat duminică un mesaj pe Twitter în care a avertizat Marea Britanie să nu se lase târâtă într-un “război al secolului” de “veninul” lui John Bolton, consilier pentru securitate al Casei Albe, potrivit Express.co.uk.

Zarif a afirmat: “Puteţi fi siguri. Eşuând să îl atragă pe Donald Trump într-un Război al Secolului şi temându-se de prăbuşirea Echipei sale B, John Bolton îşi îndreaptă veninul împotriva Marii Britanii cu speranţa că o va atrage într-o încurcătură”. Textul a fost postat în condiţiile în care Londra şi Teheranul se află la cuţite ca urmare a unor petroliere confiscate în zona Golfului. După ce, recent, Marea Britanie a confiscat un petrolier iranian în largul coastei Gibraltarului, Iranul a răspuns săptămâna trecută prin confiscarea unui petrolier britanic în apropierea Strâmtorii Ormuz din Golf. Echipajul petrolierului britanic se află în custodia autorităţilor iraniene.

John Bolton a adoptat o poziţie mult mai dură în privinţa Iranului decât predecesorul său şi este văzut ca un element major în spatele confruntării dintre SUA şi Iran, în acelaşi timp încurajând şi Marea Britanie să intre în conflict.

Când Bolton a aflat că Marina Regală britanică a confiscat petrolierul iranian în apropiere de Gibraltar cu ocazia Zilei Independenţei Statelor Unite, el a scris pe Twitter: “Ştiri excelente. Marea Britanie a capturat superpetrolierul Grace 1 care este încărcat cu petrol iranian destinat Siriei, lucru care încalcă sancţiunile UE”.

Negocierile curente dure ale lui Bolton cu Iranul au loc după ce implicarea sa în Irak nu ar fi fost corezpunzătoare. El a fost acuzat de manipularea unor informaţii secrete pentru a consolida în mod fals cazul pentru războiul irakian.

Javad a făcut remarcile după ce Regele saudit Salman a aprobat găzduirea trupelor americane pentru prima dată de când dictatorul irakian Saddam Hussein a fost răsturnat de la putere în 2003. Cei doi aliaţi îşi amplifică cooperarea pe fondul intensificării tensiunilor cu Iranul, potrivit RFE/RL.

Oficialii saudiţi nu au dat multe detalii despre acord, însă înalt oficiali din domeniul apărării din Statele Unite au declarat pentru AP că un anumit număr de soldaţi şi sisteme de rachete Patriot au ajuns deja la baza aeriană Prince Sultan, situată la sud de Riad. Soldaţii americani pregătesc baza pentru sosirea ulterior, în această vară, a unor avioane de luptă şi a unui număr suplimentar de trupe, a precizat un oficial american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe