Marea Britanie anunţă că ancheta privind petrolierul iranian Grace 1 ţine de Gibraltar

Super petrolierul Grace 1 (Screenshot)
Andrei Popescu
14.08.2019

Marea Britanie a declarat că investigaţiile asupra petrolierului iranian capturat de Marina Regală britanică în apropierea Gibraltarului reprezintă o problemă ce trebuie gestionată de guvernul teritoriului britanic din străinătate, potrivit RFE/RL.

Anunţul a fost făcut după ce o agenţie de ştiri iraniană a raportat că nava urma să fie eliberată marţi. Totuşi, la scut timp, oficiali ai Gibraltarului au revenit asupra anunţului, precizând că pe moment petrolierul Grace 1 va rămâne în custodia lor.

Marina britanică a confiscat petrolierul iranian în 4 iulie, acuzându-l de încălcarea sancţiunilor aplicate de UE împotriva Siriei. Teheranul a negat acuzaţiile.

La două săptămâni după confiscarea petrolierului iranian, Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului au capturat petrolierul sub pavilion britanic Stena Impero în apropierea Strâmtorii Ormuz pentru presupuse încălcări ale regulilor privind circulaţia maritimă.

“Investigaţiile legate de nava Grace 1 reprezintă o problemă a guvernului din Gibraltar. Întrucât este o investigaţie în derulare, nu putem face alte comentarii”, a susţinut un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe.

Un purtător de cuvânt al autorităţilor din Gibraltar a afirmat: “Intenţionăm să eliminăm problemele care au apărut de la detenţia navei Grace 1”. Ordinul actual de detenţie a petrolierului expiră în 17 august, a adăugat acesta.

Tensiunile dintre Iran şi Occident s-au amplificat puternic după ce preşedintele american Donald Trump s-a retras anul trecut din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri. SUA a reimpus sancţiuni economice severe asupra multor sectoare iraniene, inclusiv industria petrolului şi financiară. Recent, Washingtonul a înăsprit sancţiunile şi a susţinut că urmăreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian, generând tensiuni şi cu ţările din UE, în special Germania.

Ca răspuns la sancţiunile SUA, Teheranul a luat măsuri pentru a depăşi două limite impuse de acordul nuclear JCPOA: una în ceea ce priveşte cantitatea de uraniu pe care o poate stoca şi una vizând gradul de puritate la care îşi poate îmbogăţi uraniul, acesta fiind crescut de la 3,67% la 4,5%. De asemenea, Iranul a ameninţat că intenţionează să crească gradul de puritate la 20% concentraţie folosită pentru construirea bombelor nucleare.

Mai mult, în 13 august, Iranul a anunţat că a îmbogăţit 370 kg de uraniu la un grad de concentrare de 4,5%.

Situaţia regională se poate deteriora şi mai mult după ce, la începutul lunii august, Londra a anunţat că se alătură Washingtonului într-o “misiune internaţională pentru securitatea maritimă” pentru a sprijini protejarea transportului maritim de mărfuri în Golf.

Drept răspuns, ministrul iranian de Externe, Mohammed Javad Zarif, a acuzat Statele Unite şi aliaţii săi de transformarea Golfului Persic într-un “butoi cu pulbere gata să explodeze”, din cauza numărului mare de arme vehiculate în zonă, a susţinut Al Jazeera.

Zarif a afirmat într-un interviu acordat luni unui canal de televiziune din Qatar că desfăşurarea unui număr mare de nave de luptă în Golful Persic va duce doar la mai multă nesiguranţă, potrivit RFE/RL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor