Londra anunţă crearea unei forţe europene comune pentru a patrula în Golful Persic
alte articole
Anterior, aliaţi ai SUA au criticat şi s-au opus apelurilor Casei Albe de a crea o forţă maritimă anti-Iran, temându-se că aceasta ar contribui la agravarea tensiunilor deja în creştere, însă decizia iranienilor de la sfârşitul săptămânii trecute de a confisca două petroliere britanice (dintre care unul - Stena Impero - se află încă în custodia Iranului) a schimbat poziţia Europei, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
Adresându-se luni Parlamentului din Londra, ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a anunţat crearea unei “misiuni de protecţie maritime conduse de europeni, cu scopul de a susţine navigarea în siguranţă a echipajelor şi a mărfurilor” în Golful Persic. Obiectivul, a afirmat acesta, va fi asigurarea trecerii în siguranţă a navelor internaţionale prin canalul maritim petrolier vital, protejându-le de “pirateria de stat” a Iranului.
“Să fim clari: pe baza legislaţiei internaţionale, Iranul nu are niciun drept să obstrucţioneze trecerea navelor, fără să mai menţionăm urcarea la bordul lor. A fost, prin urmare, un act de piraterie de stat”, a declarat Hunt în Camera Comunelor.
Totuşi, Hunt a urmărit să distanţeze noua iniţiativă de comasare militară americană în Golf.
“Am avut discuţii constructive cu o serie de ţări în ultimele 48 de ore şi vom discuta ulterior în această săptămână despre cea mai bună cale de a completa această [misiune] cu recentele propuneri ale SUA în acea zonă”, a adăugat Hunt.
Oficialul britanic a mai susţinut că misiunea europeană planificată nu face parte din politica SUA de aplicarea unei “presiuni maxime” împotriva Iranului.
Nu este clar care ţări se vor alătura noii forţe comune sau cât de repede va putea fi formtă aceasta, potrivit Associated Press.
Anunţul a fost făcut în aceeaşi zi în care Iranul i-a înfăţişat pe membrii echipajului internaţional al petrolierului sub pavilion britanic Stena Impero în faţa camerelor de filmat.
Potrivit unor rapoarte anterioare, majoritatea membrilor echipajului ar avea naţionalitate indiană, iar guvernul Indiei a urmărit în weekendul trecut să negocieze cu Iranul eliberarea lor.
Imediat după incidentul de săptămâna trecută, când soldaţi din Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC) au coborât pe funii pe puntea petrolierului Stena Impero, Hunt a promis măsuri “robuste” şi a ameninţat cu “consecinţe grave” împotriva Teheranului. La rândul său, Iranul a declarat că acesta a fost un răspuns la confiscarea la începutul acestei luni a petrolierului iranian Grace 1 în largul coastei Gibraltarului, care aparent transporta 2 milioane de barili de petrol iranian către Siria – o încălcare a sancţiunilor impuse de UE împotriva regimului din Damasc.
Un diplomat occidental anonim a declarat săptămâna trecută pentru Reuters: “Americanii doresc să creeze o alianţă a celor care sunt dispuşi să implice viitoare atacuri”, adăugând că “nimeni nu doreşte să se afle pe acel curs conflictual şi să fie o parte a acţiunilor SUA împotriva Iranului”.
Dar se pare că Marea Britanie a fost forţată acum să creeze o astfel de forţă comună în Golf. Marina Regală britanică are în prezent câteva nave de luptă ce însoţesc petroliere care ies din regiune. Mai mult, rapoarte neconfirmate, susţin că Londra va trimite în Golf un submarin cu propulsie nucleară pentru a-şi susţine forţele militare din zonă.