Două petroliere ar fi fost atacate în Golful Oman [rapoarte]

Petrolier cuprins de flăcări ȋn Marea Oman, 13 iunie 2019
Petrolier cuprins de flăcări ȋn Marea Oman, 13 iunie 2019 (Screenshot)

Nave deţinute de companii din Norvegia şi Singapore ar fi fost atacate în apropierea strâmtorii Hormuz. Tensiunile diplomatice erau deja ridicate în regiune după atacurile asupra a patru nave luna trecută.

Flota a 5-a a Marinei SUA a răspuns joi apelurilor a două petroliere în Golful Oman, potrivit Deutsche Welle.

"Forţele maritime americane din regiune au primit două apeluri de urgenţă separate la ora locală 6:12 a.m. şi la 7:00 a.m.", conform unei declaraţii.

Guvernul Statelor Unite a declarat într-o postare pe Twetter că marina americană oferă asistenţă în zonă.

Una dintre navele implicate a fost Front Altair, un petrolier norvegian care a fost închiriat de compania de stat taiwaneză CPC Corp, a declarat pentru Reuters directorul general al departamentului petrochimic al companiei, Wul Fang.

Nava transporta 75.000 de tone de nafta, o materie primă petrochimică, "când aparent ar fi fost lovită de o torpilă", a declarat Fang.

Un purtător de cuvânt al Frontline, compania care deţine nava Front Altair, a declarat publicaţiei norvegiene VG că nava era încă cuprinsă de flăcări şi că toţi cei 23 de membri ai echipajului au abandonat nava şi sunt în siguranţă.

BSM Management, o companie din Singapore, a susţinut într-o declaraţie că petrolierul Kokuka Courageous a fost afectat într-un "incident de securitate" nespecificat în timp ce transporta metanol.

Toţi cei 21 de membri ai echipajului au abandonat nava şi unul dintre ei a fost uşor rănit. Totuşi, nava nu se află în pericol de a se scufunda, a adăugat BSM.

Un oficial al autorităţii portuare iraniene a negat de asemenea că unul dintre petrolierele atacate în Golful Oman s-a scufundat.

Presupusele atacuri au avut loc pe fondul unor tensiuni amplificate în regiune, după atacarea altor patru petroliere în largul coastei Emiratelor Arabe Unite în luna mai. SUA şi Arabia Saudită au învinuit Iranul pentru acele atacuri, dar acesta a respins acuzaţia.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a afirmat că atacurile au avut loc în timp ce premierul nipon Shinzo Abe a încheiat o vizită oficială în Iran.

Zarif a precizat într-un mesaj postat joi pe Twitter că incidentul este "suspect", fără să dea detalii.