Germania ameninţă cu torpilarea alianţei europene în Strâmtoarea Ormuz

Heiko Maas
Heiko Maas (Epoch Times România)

Germania a ameninţat că îşi va retrage susţinerea pentru aliaţii europeni, inclusiv Marea Britanie, în cazul crizei iraniene după o schimbare neaşteptată de politică, potrivit Express.co.uk.

Berlinul a avertizat Marea Britanie că „nu va subscrie” la strategia agresivă adoptată de Washington în Golf – care a fost sprijinită de nou numitul secretar britanic de externe, Dominic Raab.

Raab a respins propunerile predecesorilor săi pentru o forţă maritimă condusă de europeni în Golf şi a insistat că forţa nu va fi „viabilă” fără susţinerea preşedintelui american Donald Trump. El a declarat publicaţiei The Times: „Nu cred că este un joc cu sumă nulă. Cred că dorim să vedem o abordare condusă de europeni, dar aceasta nu pare să fie viabilă fără susţinerea americanilor”.

Schimbarea tacticii în regiunea Golfului de către Ministerul britanic de Externe a criticată de Germania şi Franţa.

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a afirmat: „Am clarificat faptul că nu vom subscrie la politica SUA de presiune maximă. Eforturile noastre în regiune trebuie să fie în mod evident europene”.

Haas a adăugat că Germania nu se va îmbarca într-o acţiune militară decât dacă există o „idee clară cu privire la cum va arăta o astfel de misiune”.

Între timp, Franţa a declarat că proiectul condus de europeni va fi „opusul iniţiativei americane”.

Teheranul a continuat să amplifice ostilitatea faţă de Occident prin testarea în urmă cu câteva zile a unei rachete balistice cu rază medie, care a zburat aproximativ 1.000 de km.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a livrat de asemenea un mesaj dur la adresa Europei şi Statelor Unite împotriva intervenţiei lor în Golf.

După o întâlnire cu ministrul de Externe ale Omanului în Teheran, Rohani a afirmat: „Prezenţa forţelor străine nu numai că nu va ajuta la securitatea regiunii, ci va fi principalul factor ale tensiunilor”.

În schimb, Rohani a insistat că Iranul şi Omanul au principala responsabilitate pentru securizarea Strâmtorii Ormuz.

Tensiunile s-au amplificat în urmă cu câteva zile în Strâmtoarea Ormuz după capturarea de către Iran a unui petrolier sub pavilion britanic, după ce, la începutul lunii, Marina Regală britanică a ajutat la capturarea unui petrolier britanic în largul coastei Gibraltarului, fiind suspectat că transporta petrol iranian către Siria – o încălcare a sancţiunilor aplicate de UE împotriva regimului din Damasc.

După confiscarea petrolierului britanic Stena Impero, Londra a trimis nava de luptă britanică HMS Duncan în regiunea tulburată pentru a ajuta navele să treacă în siguranţă prin Strâmtoarea Ormuz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe