Germania ameninţă cu torpilarea alianţei europene în Strâmtoarea Ormuz
alte articole
Germania a ameninţat că îşi va retrage susţinerea pentru aliaţii europeni, inclusiv Marea Britanie, în cazul crizei iraniene după o schimbare neaşteptată de politică, potrivit Express.co.uk.
Berlinul a avertizat Marea Britanie că „nu va subscrie” la strategia agresivă adoptată de Washington în Golf – care a fost sprijinită de nou numitul secretar britanic de externe, Dominic Raab.
Raab a respins propunerile predecesorilor săi pentru o forţă maritimă condusă de europeni în Golf şi a insistat că forţa nu va fi „viabilă” fără susţinerea preşedintelui american Donald Trump. El a declarat publicaţiei The Times: „Nu cred că este un joc cu sumă nulă. Cred că dorim să vedem o abordare condusă de europeni, dar aceasta nu pare să fie viabilă fără susţinerea americanilor”.
Schimbarea tacticii în regiunea Golfului de către Ministerul britanic de Externe a criticată de Germania şi Franţa.
Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a afirmat: „Am clarificat faptul că nu vom subscrie la politica SUA de presiune maximă. Eforturile noastre în regiune trebuie să fie în mod evident europene”.
Haas a adăugat că Germania nu se va îmbarca într-o acţiune militară decât dacă există o „idee clară cu privire la cum va arăta o astfel de misiune”.
Între timp, Franţa a declarat că proiectul condus de europeni va fi „opusul iniţiativei americane”.
Teheranul a continuat să amplifice ostilitatea faţă de Occident prin testarea în urmă cu câteva zile a unei rachete balistice cu rază medie, care a zburat aproximativ 1.000 de km.
Preşedintele iranian Hassan Rohani a livrat de asemenea un mesaj dur la adresa Europei şi Statelor Unite împotriva intervenţiei lor în Golf.
După o întâlnire cu ministrul de Externe ale Omanului în Teheran, Rohani a afirmat: „Prezenţa forţelor străine nu numai că nu va ajuta la securitatea regiunii, ci va fi principalul factor ale tensiunilor”.
În schimb, Rohani a insistat că Iranul şi Omanul au principala responsabilitate pentru securizarea Strâmtorii Ormuz.
Tensiunile s-au amplificat în urmă cu câteva zile în Strâmtoarea Ormuz după capturarea de către Iran a unui petrolier sub pavilion britanic, după ce, la începutul lunii, Marina Regală britanică a ajutat la capturarea unui petrolier britanic în largul coastei Gibraltarului, fiind suspectat că transporta petrol iranian către Siria – o încălcare a sancţiunilor aplicate de UE împotriva regimului din Damasc.
După confiscarea petrolierului britanic Stena Impero, Londra a trimis nava de luptă britanică HMS Duncan în regiunea tulburată pentru a ajuta navele să treacă în siguranţă prin Strâmtoarea Ormuz.