General american: Ameninţarea iraniană în Golf este “iminentă”

Kenneth Franklin McKenzie, şeful Comandantului Central al armatei americane (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
07.06.2019

SUA a trimis în regiunea Golfului Persic un grup de luptă condus de un portavion, câteva bombardiere şi trupe terestre, menţionând o ameninţare nedezvăluită din partea Iranului. Măsura a fost luată pe fondul amplificării tensiunilor politice dintre Washington şi Teheran.

Kenneth Franklin “Frank” McKenzie, şeful Comandantului Central al armatei americane, a declarat că, în opinia lui, măsurile militare luate de Washington în Golf au determinat Iranul “să facă un pas înapoi să îşi reevalueze calculele”, dar că ameninţarea din partea Teheranului rămâne “iminentă”.

Adresându-se reporterilor în Bagdad, McKenzie a susţinut că nu este sigur dacă mişcările militare americane au făcut o impresie pe termen lung asupra Teheranului.

“Este evaluarea mea că această [desfăşurare de forţe americane] i-a determinat pe iranieni să bată puţin în retragere, dar nu sunt sigur că, din punct de vedere strategic, ei au renunţat”, a declarat el pentru Associated Press.

Într-un interviu separat la NBC, comandantul a declarat de asemenea că, în opinia lui, “ameninţarea este iminentă”.

“Ei caută slăbiciuni în orice moment. Aş spune că ameninţarea probabil a evoluat în anumite moduri, chiar dacă postura noastră defensivă s-a schimbat şi a devenit mai agresivă”, a precizat el pentru NBC.

“Cred că ameninţarea este foarte reală”, a mai declarat McKenzie pentru AP.

McKenzie, care a preluat comanda CENTCOM cu puţin timp înaintea amplificării tensiunilor cu Iranul, a fost primul ofiţer de rang înalt care a cerut o desfăşurare de trupe suplimentare americane în regiune, potrivit publicaţiei The Hill.

În ultimele săptămâni, tensiunile s-au amplificat în Strâmtoarea Ormuz şi în jurul acesteia, o rută cheie pentru transporturile maritime de petrol aflată la intrarea în Golful Persic, pe care Iranul a ameninţat că o va bloca dacă SUA sau alte state vor interfera cu exporturile sale de petrol.

În mai 2018, Trump s-a retras dintr-un acord nuclear încheiat între Iran şi marile puteri, susţinând că acesta este plin de breşe şi nu poate opri Teheranul să dezvolte arme nucleare. Ulterior, SUA a început să reimpună sancţiuni economice împotriva Iranului, care fuseseră relaxate pe baza acordului.

De asemenea, recent, SUA a declarat că va impune noi sancţiuni împotriva Iranului vizând sectoarele fierului, oţelului, aluminiului şi cuprului, despre care Casa Albă a declarat că sunt “cea mai mare sursă de venituri din export a Teheranului care nu are legătură cu sectorul petrolier”, potrivit Financial Times. În plus, Washingtonul a mai susţinut că doreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian pentru a bloca principala sursă de venit a regimului de la Teheran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor