Premierul taiwanez demisionează după pierderea alegerilor

Premierul taiwanez a demisionat după ce Partidul Naţionalist Kuomintang (KMT) aflat la conducere a suferit o înfrângere răsunătoare în cele mai mari alegeri locale ale insulei.
Premierul taiwanez Jiang Yi-huah. (Mandy Cheng/AFP via Getty Images)
Andrei Popescu
30.11.2014

Premierul taiwanez a demisionat după ce Partidul Naţionalist Kuomintang (KMT), aflat la conducere, a suferit o înfrângere răsunătoare în cele mai mari alegeri locale de pe insulă.

Jiang Yi-huah a anunţat la o conferinţă de presă că se retrage din funcţie, precizând ca şi-a asumat răspunderea politică pentru pierderile grele suferite de partidul său în cadrul alegerilor locale de sâmbătă.

Rezultatele neoficiale au arătat că naţionaliştii au pierdut în 5 din cele 6 municipalităţi ale Taiwanului, inclusiv în cele două bastioane ale KMT, Taipei şi Taichung

Înfrângerea suferită de KMT are loc în contextul unei economii în declin, a unor scandaluri legate de alimentaţie şi într-un moment în care partidul se luptă cu temerile tot mai mari legate de interferenţa Chinei în problemele ţării.

În urma acestor alegeri, preşedintele taiwanez Ma Ying-jeou (KMT) a primit o lovitură mult mai puternică decât se aştepta, ţinând cont de faptul că liderul taiwanez şi-a riscat reputaţia mizând pe relaţii mai puternice cu Beijingul.

Rezultatele alegerilor, cu o prezenţă la vot cuprinsă între 65 şi 70%, vor reduce şansele naţionaliştilor de a rămâne la conducerea ţării în 2016 şi pun în pericol cei şase ani de discuţii cu China care au dus la semnarea a 21 de acorduri.

Premierul demisionar a precizat că demisia i-a fost acceptată de seful statului.

Cea mai mare parte a atenţiei acordate acestor alegeri s-a concentrat pe cursa pentru postul de primar al Taipeiului, care a fost câştigată de un candidat independent susţinut de partidul de opoziţie DPP.

Fiecare preşedinte al Taiwanului a fost la un moment dat primar al capitalei Taipei.

Candidatul independent Ko Wen-Je a câştigat cursa poziţionându-se ca un susţinător al justiţiei sociale, în timp ce rivalul său din KMT, Sean Lien, a pus accentul pe atragerea de investiţii străine şi internaţionalizarea Taipeiului.

Legăturile din Taiwan şi China s-au îmbunătăţit de când preşedintele Ma a venit la putere în 2008.

China încă priveşte insula ca o parte a teritoriului ei după separarea acesteia la sfârşitul războiului civil din 1949, în urma căruia comuniştii au pus mâna pe putere în China continentală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor