Peste 37% din populaţia online din România desfăşoară comerţ electronic
alte articole
Peste 37% din populaţia online din România face comerţ electronic, comparativ cu Marea Britanie, Danemarca şi Germania, unde mai mult de 70% din populaţia online face comerţ electronic, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă şi cercetare IT Gartner Inc .
Reprezentanţii Gartner Inc se aşteaptă ca în următoarele 24 de luni să fie puse în aplicare funcţii mobile unice, precum posibilitatea utilizatorului de a adăuga produse în căruciorul electronic prin simpla lor fotografiere în magazinul fizic.
"În România, comerţul mobil evoluează cu paşi mici, iar în prezent este mai degrabă o extensie a comerţului online. În privinţa comerţului electronic, creşterea va fi menţinută, însă nu spectaculoasă. Pentru români, mersul tradiţional la cumpărături rămâne important, reprezentând inclusiv o modalitate de a-şi petrece timpul liber. De aceea nu putem vorbi deocamdată de comerţ electronic în adevăratul sens al cuvântului, putem vorbi mai degrabă de vânzări electronice. Pe termen lung însă, magazinele virtuale vor avea mult de câştigat din prezenţa acestora în social media. Totuşi va trece mult timp până când magazinele virtuale mobile româneşti vor integra instrumente de recunoaştere a imaginilor şi vor facilita cumpărarea doar printr-un click pe imagine", a declarat director general al agenţiei de marketing mobil şi interactiv Syscom Digital, Maia Novolan.
Potrivit studiului realizat de Gartner Inc privind tendinţele pe piaţa globală de aplicaţii mobile în 2012, în România aria de propagare a inovaţiei mobile la nivelul consumatorului este însă redusă, motiv pentru care agenţiile specializate nu investesc în cele mai avansate aplicaţii. Astfel, sunt foarte puţini utilizatori români (sub 0,5%) care au vizualizat reclame pe telefonul mobil şi care finalizează acţiunea ajungând la achiziţionarea unui produs sau serviciu.
Studiul arată că sunt încă puţini cei care folosesc telefonul mobil ca pe o platformă multimedia pentru a face achiziţii, pentru a comunica în social media, pentru a vizualiza content, pentru a interacţiona cu brandurile prin intermediul unei aplicaţii.
Potrivit studiului, platformele sociale atrag un trafic uriaş, depozitând mesaje, e-mail-uri, clipuri video, fotografii, jocuri şi multe alte elemente de comunicare, în cantităţi impresionante.
Reprezentanţii Gartner arată că procesul de adoptare a reţelelor sociale în mainstream face progrese, iar site-urile globale de socializare vor fi tot mai orientate către livrarea de servicii în parteneriat cu terţe părţi, putând deveni furnizori de baze de date şi informaţii despre utilizatori, care să fie folosite mai departe de marketeri în personalizarea şi targetarea mesajelor comerciale.
"Încă de anul trecut, de când am lansat prima aplicaţie Facebook din România care permite înscrierea de coduri în campanii promoţionale, erau activi peste 2,5 milioane de utilizatori ai reţelei.Astăzi Facebook are peste 4,7 milioane de utilizatori în România, iar în ultimul an numărul celor care intră în reţea de pe platformele mobile s-a dublat, conform operatorilor de telefonie mobilă ", a mai spus Maia Novolan.