Tribunalul Cluj a validat certifcatul de urbanism emis pentru proiectul minier de la Roşia Montană

Tribunalul Cluj a validat marţi din nou certificatul de urbanism emis pentru proiectul minier de la Roşia Montană, respingând acţiunea unor ONG-uri care l-au contestat în instanţă, informează reprezenţanţii Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

Asociaţia Aurarilor Alburnus Maior şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu au solicitat anularea certificatului de urbanism nr. 87/2010 emis pentru proiectul minier propus de RMGC.

În decembrie anul trecut, Tribunalul Bucureşti a respins o acţiune similară formulată de Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice. Mai mult, în luna mai 2011, Curtea de Apel Bucureşti a respins, in mod definitiv şi irevocabil, cererea de suspendare a certificatului de urbanism nr. 87/2010 emis către RMGC. Astfel, Certificatul de Urbanism nr. 87/2010 este în vigoare şi perfect aplicabil, se mai arată în comunicatul RMGC.

Potrivit reprezentanţilor RMGC, instanţele din România au confirmat certificatul de urbanism pentru a patra oară în ultimii doi ani, considerând nefondate cererile de anulare a lui.

"Decizia de astăzi reprezintă o nouă victorie pentru comunitatea locală, pe drumul către un viitor mai bun şi către miile de locuri de muncă atât de necesare în acea zonă. În ultimii ani, RMGC a cîştigat 15 procese importante, majoritatea iniţiate de câteva ONG-uri, care luptă împotriva creării de locuri de muncă şi împotriva dezvoltării economice. Progresele majore făcute în evaluarea proiectului minier ne dau speranţe că ne îndreptăm spre o rezoluţie cât mai rapidă, care va avantaja comunitatea locală, patrimoniul şi dezvoltarea durabilă a zonei Roşia Montană", spune Dragoş Tănase, director general al RMGC.

"În ziua de astăzi un proiect minier responsabil se poate face numai cu deplina respectare a legislaţiei româneşti şi europene şi prin folosirea celor mai bune practici disponibile. Odată aprobat, proiectul Roşia Montană va contribui cu aproape 1% la PIB-ul României şi va crea mii de locuri de muncă", a mai spus Dragoş Tănase.

Potrivit reprezentanţilor RMGC, "pornind de la un preţ al aurului de 900 de dolari (uncie, proiectul minier de la Roşia Montană aduce peste 4 miliarde de dolari în economia României, în mod nemijlocit, ceea ce va duce la o contribuţie totală potenţială la PIB-ul României de 19 miliarde USD incluzând efectele de multiplicare, conform estimărilor din 2010 ale specialiştilor britanici de la Oxford Policy Management. În prezent, preţul aurului este de aproximativ 1600 USD) uncie". De asemenea, susţin reprezentanţii RMGC, proiectul va genera mii de locuri de muncă, respectând legislaţia de mediu din România şi Uniunea Europeană şi contribuind cu 140 de milioane USD la conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural din Roşia Montană şi din România.

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este o companie înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt compania minieră de stat Minvest Deva - cu 19,31 % şi Gabriel Resources – cu 80,69%. RMGC urmează să dezvolte cea mai modernă mină din România, la Roşia Montană, aducând beneficii importante economiei româneşti. În calitatea sa de mină model, Proiectul Roşia Montană va stabili un nou standard pentru mineritul aurifer responsabil, atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi la nivel mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie