Orban: Încadrarea în ţintele stabilite cu FMI nu permite angajarea de personal contractual

Leonard Orban. (GERARD CERLES / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.04.2012

Probleme legate de legea bugetului şi de încadrarea în anumite ţinte stabilite cu FMI şi CE au făcut ca iniţiativa de angajare de personal contractual pentru absorbţia fondurilor europene să nu fie viabilă, a declarat joi ministrul MAEur, Leonard Orban.

”În ceea ce priveşte creşterea numărului de personal, vom merge pe o formulă obişnuită, vom creşte numărul de funcţionari publici angajaţi în structurile care gestionează fondurile comunitare. Am renunţat la ideea de a veni cu personal contractual, pentru că această opţiune crea nişte dificultăţi şi vom merge pe o suplimentare de personal cu funcţionari publici”, a precizat Leonard Orban.

”Vom identifica un număr relativ limitat de persoane care vor putea să fie angajate suplimentar în structurile care gestionează fondurile europene. Nu e vorba de derogare, există anumite posibilităţi de a identifica poziţii în plus care să fie transferate din anumite zone către zona care este responsabilă cu gestiunea fondurilor europene. Deocamdată facem o analiză să vedem câte locuri pot fi suplimentate”, a mai spus ministrul afacerilor europene.

Întrebat de ce nu s-a putut merge pe varianta angajării pe bază de contracte, Orban a precizat că este vorba de ”probleme atât legate de legea bugetului, cât şi de încadrarea în anumite ţinte care rezultă din acordul României cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană”.

Aceste persoane vor fi plătite din bugetul de stat, doar sporurile de care vor beneficia urmând să vină din fonduri europene.

”Vor fi plătiţi de la bugetul de stat, dar sporurile de care vor beneficia, de 75% sau cât va fi vor fi plătite, ca şi actualmente, din Programul Operaţional Sectorial Asistenţă Tehnică, deci din fonduri comunitare”, a explicat Orban.

Pentru fiecare persoană pentru care se solicită acest spor se face o analiză, întrucât ”au fost situaţii nenumărate în care am respins aceste solicitări. Eu semnez aceste solicitări împreună cu ministrul de finanţe, adică acceptarea lor. Nu vreau să intru în detalii dar au fost nenumărate cazuri în care nu am fost de acord cu acordarea sporurilor pentru că nu au fost îndeplinite condiţiile”, a subliniat ministrul.

De altfel, referitor la ”corelarea între performanţa în ceea ce priveşte absorbţia şi procentele suplimentare care se acordă celor care lucrează în gestiunea fondurilor comunitare, e un proiect de HG care se discută şi rămâne să vedem în ce măsură Guvernul va accepta”, a afirmat Leonard Orban.

”Cred că până la urmă o să mergem pe altă variantă, de suplimentare a numărului de personal existent. Renunţăm la ideea de a avea personal contractual şi o să suplimentăm numărul de poziţii în structurile care gestionează fondurile comunitare”, declara, la 2 aprilie, Leonard Orban, întrebat de stadiul în care se află Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind angajări în structurile ce gestionează fonduri UE, lansat în dezbatere publică în luna martie.

Întrebat de ce s-a ajuns la această variantă, ministrul a invocat ”constrângeri legale şi bugetare”.

”Asta e formula pe care am convenit-o împreună cu Ministerul de Finanţe. Am mers pe formula să mai suplimentăm în continuare, deşi a existat o deblocare a unui număr de poziţii. A existat o suplimentare, vrem să venim cu o nouă suplimentare”, a explicat ministrul afacerilor europene.

Potrivit Proiectului de OUG lansat în dezbatere, ministerele care au în subordine structuri însărcinate cu gestionarea fondurilor europene vor putea face angajări cu titlu temporar, salariaţii urmând să fie remuneraţi din fonduri europene.

Angajarea de personal se va face doar în cadrul autorităţilor însărcinate cu gestionarea fondurilor structurale şi de coeziune şi exclusiv pentru realizarea atribuţiilor referitoare la gestionarea acestor fonduri. Documentul arată că angajarea personalului suplimentar se va face în afara numărului maxim de posturi aprobat şi bugetat pentru instituţia angajatoare şi nu este condiţionată de existenţa unui post vacant.

Ministerul Muncii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerul de Interne, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor, acestea în calitate de instituţii la nivelul cărora funcţionează Autorităţile de Management pentru diferitele programme operaţionale, sunt instituţiile care vor putea face angajări, au explicat pentru NewsIn reprezentanţi ai MAEur.

Angajări se vor putea face şi la Ministerul de Finanţe, unde se află Autoritatea de Certificare şi Plăţi. La Ministerul Muncii posibilitatea de angajare este valabilă şi pentru o serie de instituţii subordinate precum ANOFM, şi pentru organisme intermediare regionale. Aceeaşi situaţie este şi la Ministerul Mediului, unde structurile subordinate la nivel regional vor putea face angajări.

Posibilitatea de a face angajări va exista şi la Ministerul Educaţiei în calitate de organism intermediar pe resurse umane de educaţie şi de organism intermediar în cadrul programului de competitivitate pe partea de cercetare.

MAEur va putea face de asemenea angajări, întrucât are partea de structuri de gestiune , în cadrul ACIS.

Totodată, Ministerul Comunicaţiilor va putea recruta personal, fiind organism intermediar în cadrul programului pentru competitivitate.

De asemenea, şi Autoritatea de Audit va putea face recrutări de personal.

Nota de fundamentare precizează că la 30 septembrie 2011 totalul posturilor ocupate era de 1.941, dintre care 1.796 reprezintă posturi active, rata medie de personal activ fiind astfel de 83,15%.

Insuficienţa personalului activ în raport cu volumul de activitate este cauzată de migrarea personalului cu expertiză către mediul privat, precum şi de neocuparea posturilor vacante şi a celor suspendate temporar în contextul constrângerilor bugetare, se arată în nota de fundamentare.

Angajarea personalului se va face prin contract individual de muncă pe durată determinată de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii contractului în cadrul aceleiaşi autorităţi şi după expirarea termenului. Durata cumulată a contractelor individuale de muncă ale unei persoane în cadrul autorităţii nu poate fi mai mare de 36 de luni, potrivit Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă.

Angajarea personalului se va face prin concurs. Pentru a participa la concurs persoana trebuie să aibă studii universitare.

Angajarea persoanelor se va face exclusiv pe o funcţie publică de execuţie, similară celei existente în autoritatea responsabilă cu gestionarea instrumentelor structurale, cu grade stabilite în funcţie de vechimea în muncă dobândită după absolvirea studiilor.

Astfel, gradul asistent este pentru persoanele cu o vechime de cel puţin 1 an, gradul principal pentru o vechime de cel puţin 5 ani şi gradul superior pentru o vechime de cel puţin 9 ani.

Valoarea maximă lunară a salariului brut acordat este de 5.000 de lei pentru gradul asistent, 7.000 de lei, pentru gradul principal şi 10.000 de lei pentru gradul superior.

Toate cheltuielile salariale vor fi suportate din bugetul instituţiei angajatoare şi vor fi solicitate la rambursare prin intermediul unui proiect finanţat din axa prioritară de asistenţă tehnică a programului operaţional în cadrul căreia instituţia angajatoare poate fi beneficiar eligibil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor