Cristian Popa, fost viceguvernator BNR, candidat la postul de vicepreşedinte al BEI

Cristian Popa
Cristian Popa (Ministerul de Finanţe)
Loredana Diacu
08.01.2016

Cristian Popa, fost viceguvernator la BNR timp de trei mandate, a fost aprobat de preşedintele Iohannis şi Guvernul României, la propunerea Ministrului de Finanţe, drept candidat al României pentru funcţia de vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI), relatează Mediafax.

Popa ar urma sa-l înlocuiască pe actualul reprezentant al României la BEI, Mihai Tănăsescu, numit vicepreşedinte BEI în 2012 şi intrat în concediu prelungit, din octombrie 2014, în contextul anchetei DNA în dosarul Microsoft. Tănăsescu a fost acuzat că în calitate de ministru al Finanţelor din perioada 2000-2004, ar fi pretins şi primit de la două persoane, prin intermediari, sume de bani provenind din încasările firmei Fujitsu Siemens Computers CA, ca urmare a derulării contractului de licenţiere Microsoft.

Ulterior aprobării candidaturii sale de către Preşedinte şi Guvern, Popa va trece printr-un proces de avizare internă al Băncii Europene de Investiţii, în conformitate cu regulile de procedură existente, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.

Potrivit Ministerului de Finanţe, Cristian Popa are o experienţă de peste 16 ani în Banca Naţională a României şi a avut trei mandate consecutive în poziţia de viceguvernator.

A fost responsabil cu politica monetară, studiile economice, modelarea si prognozele macroeconomice, stabilitatea financiară şi cu relaţiile internaţionale ale BNR. În 2005, a pregătit introducere strategiei de ţintire a inflaţiei care presupune asumarea periodică de către BNR a unor obiective anuale legate de variaţia indicelui preţurilor de consum.

Cristian Popa a deţinut şi funcţia de guvernator supleant al României pentru Banca Mondială şi a fost membru în echipele de negociere şi dialog ale BNR cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială, BERD, BEI şi OCDE. De asemenea, a coordonat la nivelul BNR dialogul cu agenţiile internaţionale de rating şi băncile internaţionale de investiţii, precum şi activităţile privind integrarea europeană şi afacerile europene în cadrul BNR.

De asemenea, Popa are o vastă experienţă didactică şi în cercetare. În 1997 a obţinut diploma de Doctor în ştiinţe economice, specializarea Economie mondială, la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, din cadrul Academiei de Studii Economice, Bucureşti. În septembrie 1994, a obţinut o bursă la Departamentul de Economie din cadrul Universităţii Harvard.
Vorbeşte fluent engleza, franceza, precum şi spaniola şi italiana.

Mai amintim în context că anterior nominalizării lui Popa, fostul guvern Ponta a intenţionat să-i ofere postul lui Tănăsescu tinerei Ioana Petrescu, fost ministru al Finanţelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor