Peste 30 de grupuri umanitare cer ridicarea blocadei israeliene asupra Fâşiei Gaza
alte articole
Aproximativ 35 de grupuri umanitare au lansat o petiţie prin care cer suspendarea asediului israelian asupra Fâşiei Gaza, ale cărui efecte sunt amplificate de repercusiunile războiului desfăşurat vara trecută de Israel în regiune.
În acel război, care a durat 50 de zile, au fost ucişi peste 2.000 de palestinieni, incluzând mulţi copii şi femei, şi au fost rănite aproximativ 11.000 de persoane.
“La un an după operaţiunea militară israeliană din Gaza, vă cerem (liderilor mondiali) să presaţi Israelul să suspende blocada şi să înlăture imediat lemnul, barele de oţel, cimentul şi alte materiale esenţiale pentru construcţii de pe lista de produse ce sunt restricţionate să intre în Fâşia Gaza”, susţine textul petiţiei, care a fost postat miercuri pe website-ul grupului de campanie Avaaz.
Grupurile umanitare au susţinut într-o declaraţie comună că asediul Israelului asupra fâşiei de coastă provoacă nenumărate întârzieri în procesul de reconstruire în teritoriul palestinian.
Mai mult, ele au susţinut că aproximativ 100.000 de palestinieni din Gaza încă sunt fără locuinţe, şi că niciuna din cele 19.000 de locuinţe demolate de Israel nu a fost pe deplin reconstruită.
Ar putea dura 17 ani pentru a reconstrui Gaza în condiţiile în care doar 5% din cele 6,7 milioane de tone de bare oţel, ciment şi agregate au primit acceptul de a pătrunde în regiune, susţin agenţiile umanitare.
De asemenea, ele au declarat că închiderea de către Egipt a graniţei sale cu Gaza a limitat şi mai mult intrarea proviziilor în fâşia de coastă. Punctul de frontieră Rafah, singura cale prin care cetăţenii din Gaza pot ajunge în teritorii care nu sunt controlate de Israel, a fost închis de Egipt, complicând şi mai mult situaţia umanitară din enclavă.
Petiţia a strâns până acum peste 467.000 de semnături la nivel mondial.
În plus, autorităţile palestiniene au anunţat marţi că aproximativ 120.000 de cetăţeni din Gaza nu dispun de apă potabilă datorită pagubelor provocate asupra infrastructurii în timpul războiului din 2014.
“23% din populaţia Fâşiei Gaza nu este conectată la reţeaua de canalizare”, au anunţat autorităţile locale.
Tel Aviv-ul a impus o blocadă totală terestră, aeriană şi maritimă asupra Fâşiei Gaza în iunie 2007, o situaţie care a dus la un declin al standardelor de viaţă, la nivel fără precedent al şomajului şi la o sărăcie cruntă. Asediul a transformat fâşia de coastă – unde locuiesc peste 1,8 milioane de palestinieni – în cea mai mare închisoare în aer liber din lume.
Luna trecută, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie prin care a cerut aducerea în faţa justiţiei a celor care au comis crime de război în timpul conflictului din vara anului trecut din Gaza.
În plus, peste o jumătate de milion de israelieni trăiesc în peste 120 de colonii construite de Israel după ocuparea teritoriilor palestiniene din Cisiordania şi Ierusalimul de Est în 1967.
ONU şi majoritatea ţărilor lumii privesc coloniile israeliene ca fiind ilegale deoarece teritoriile au fost capturate de Israel în timpul războiului din 1967 şi prin urmare sunt supuse Convenţiilor de la Geneva, care interzic construcţiile pe teritoriile ocupate.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.