Peste 200 de percheziţii într-un dosar vizând acte de identitate româneşti false pentru cetăţeni moldoveni şi ruşi

Marţi dimineaţă au avut loc peste 200 de percheziţii la sediile unor instituţii publice şi la domiciliile unor persoane fizice, într-un dosar penal care vizează o reţea ce ar fi facilitat obţinerea ilegală a unor acte de identitate româneşti de către cetăţeni originari din Federaţia Rusă, Ucraina şi Republica Moldova. Reţeaua acţiona cu sprijinul unor funcţionari dintr-un serviciu de evidenţă a populaţiei şi dintr-o primărie din judeţul Botoşani.
Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), sunt cercetate infracţiuni de luare de mită şi fals informatic comise de funcţionari publici, precum şi fapte de dare de mită, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, relatează Ziare.com.
Ancheta a arătat că beneficiarii obţineau cărţi de identitate în baza unor certificate de cetăţenie română falsificate, iar domiciliile erau declarate fictiv în imobile aparţinând unor cetăţeni români, fără ştirea sau acordul acestora. Declaraţiile de luare în spaţiu erau falsificate, iar beneficiarii nu se prezentau personal la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor.
„Procurorul de caz din cadrul PÎCCJ, împreună cu ofiţeri ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), au pus în executare, în cursul zilei de 1 iulie 2025, un număr de 206 mandate de percheziţie domiciliară”, a transmis Parchetul.
Ancheta vizează destructurarea unei reţele care a furnizat, în mod ilegal, acte de identitate româneşti unor persoane străine prin intermediul unor funcţionari publici corupţi. Documentele eliberate conţineau date false referitoare la domiciliu, nume, prenume, data şi locul naşterii – toate folosite pentru obţinerea identităţii române şi, implicit, a dreptului de şedere în România.
„Informaţiile false, în unele cazuri complet diferite faţă de identitatea reală a beneficiarilor, au fost înregistrate în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor, deşi majoritatea beneficiarilor prezentaseră certificate de cetăţenie română anterior falsificate”, mai precizează Parchetul.
În perioada 2023–2024, aproximativ 7.000 de persoane din Federaţia Rusă, Ucraina, Republica Moldova şi alte state ex-sovietice şi-au stabilit fictiv domiciliul în aria unui serviciu de evidenţă a populaţiei din România, cu sprijinul acestei reţele.