"În 2024, Putin a invadat România" - Trei foşti ambasadori SUA, despre jocurile obscure ale Kremlinului şi "candidaţii pro-ruşi"

Vladimir Putin (dr) şi Călin Georgescu (Getty Images/YouTube Screenshot)
Andrei Pricopie
01.07.2025

"Noul câmp de luptă este online, iar miza este suveranitatea democratică", au scris trei foşti ambasadori ai SUA în România - Mark Gitenstein, Adrian Zuckerman şi Jim Rosapepe - într-un articol în Politico intitulat "Putin invadează mai mult decât Ucraina".

"Cu toţii ştim că preşedintele rus Vladimir Putin a invadat Ucraina cu tancurile, în 2022. Dar mulţi nu ştiu că, în 2024, a invadat România — cu postări pe reţelele sociale. În ambele cazuri, a eşuat — deocamdată. Însă agresiunea lui Putin vizează Statele Unite şi toţi aliaţii săi. El cheltuie milioane de dolari pentru a bombarda alegătorii europeni cu campanii manipulative pe reţelele sociale şi cu dezinformare la scară largă. Este un nou tip de război împotriva democraţiei, care elimină nevoia de a trimite tancuri în capitale", au scris foştii ambasadori americani.

Potrivit diplomaţilor, tactica în continuă schimbare a lui Putin este rezultatul eşecului său militar de a cuceri Kievul şi de a sugruma democraţia ucraineană.

"S-a lovit de rezistenţa de neclintit a Ucrainei şi, ca urmare, a început să recurgă la o strategie veche, folosită atât de Rusia, cât şi de fosta Uniune Sovietică: distrugerea democraţiilor occidentale din interior, prin sprijinirea şi promovarea unor candidaţi politici pro-Putin. Iar TikTok, Telegram şi alte platforme de social media au devenit arme în acest nou tip de război. Fără să se fi îndepărtat vreodată prea mult de rădăcinile sale din KGB, preşedintele rus înţelege că opinia publică poate fi manipulată şi modelată prin intermediul unor marionete politice şi al propagandei aflate în slujba liderului de la Kremlin. E suficient să ne uităm la alegerile recente din România pentru a înţelege adevărul sinistru al acestei realităţi", au precizat Mark Gitenstein, Adrian Zuckerman şi Jim Rosapepe.

Jocurile lui Putin în România

"În 2024, Putin a cheltuit milioane pentru a încerca să aducă la putere un preşedinte pro-rus în România. Metoda sa: infiltrarea procesului electoral, susţinerea unor candidaţi cu tendinţe autoritare şi manipularea platformelor digitale pentru a deforma percepţia publică. Aşa a reuşit liderul de la Kremlin să-l propulseze pe candidatul Călin Georgescu din anonimat în prim-plan, iar în doar două săptămâni acesta a obţinut 21% din voturi, şocând un câmp electoral fragmentat, cu 15 candidaţi.

Sfidează logica, realitatea şi legislaţia românească faptul că Georgescu a susţinut că nu a strâns contribuţii electorale şi nici nu a cheltuit bani pentru campanie. De fapt, în spatele lui se afla un binefăcător malefic: Vladimir Putin.

Campania de manipulare pe reţelele sociale a constat în dezinformare şi într-un efort multimilionar în stil leninist de a distruge democraţia românească. Designul acestui atac includea şi subminarea intereselor de securitate ale SUA, NATO şi UE. Invazia discretă in procesul electoral al României a fost descoperită la timp de serviciile de informaţii româneşti şi occidentale.

Invocând încălcări grave ale legislaţiei electorale şi interferenţă străină, Curtea Constituţională a României a anulat primul tur al alegerilor şi a dispus reluarea scrutinului. La turul doi, prezenţa la vot a depăşit media de 51%, ajungând la aproape 65%, semn că românii au răspuns crizei cu claritate şi curaj. Ei au respins candidatul lui Putin şi au ales decisiv calea democratică, pro-NATO, cu un scor de 54% la 46%.

Împreună cu un grup bipartizan format din şapte foşti ambasadori ai SUA în România, am îndemnat public românii să respingă candidatul lui Putin.

Nu puteam rămâne tăcuţi şi să permitem ca propaganda mincinoasă, alimentată de Rusia, să rămână fără răspuns. 'Am văzut cu ochii noştri ascensiunea reuşită a României, de la dictatura impusă de ruşi la libertate, integrarea în Uniunea Europeană şi alianţa cu SUA prin NATO', am scris într-o scrisoare deschisă.

Am înţeles momentul istoric pe care românii urmau să-l trăiască la urne şi am transmis clar care sunt mizele: 'Sub conducerea lui Putin, Rusia e din nou în marş. Mai întâi a invadat Ucraina. Va fi România următoarea ţintă, aşa cum a fost în vremea lui Stalin?… Românii se confruntă cu o alegere istorică limpede: dominaţia Rusiei sau propriul viitor, alături de America, în NATO.'

Deşi eforturile lui Putin în România au eşuat lamentabil, daunele puteau fi reale şi durabile. Din fericire, instituţiile democratice ale ţării şi vocile societăţii nu s-au lăsat intimidate de noile tactici ale Kremlinului. Iar acum îi încurajăm şi pe alţii să se ridice şi să îşi facă vocea auzită, pentru a contracara încercările lui Putin de a decapita democraţiile direct la urne.

Românii au dat dovadă de responsabilitate faţă de propriul viitor — şi au ales libertatea şi prosperitatea în locul putinismului. După victoria lui Nicuşor Dan în cursa prezidenţială, preşedintele american Donald Trump i-a asigurat pe români că va 'consolida relaţiile cu România, va sprijini parteneriatul nostru militar şi va promova şi apăra interesele economice şi de securitate ale Americii în lume'.

Din păcate, prea mulţi oameni care ar trebui să ştie mai bine continuă să se apropie periculos de Putin, susţinând candidaţii pro-ruşi ai acestuia şi subminând securitatea SUA şi a altor aliaţi democratici. Protejatul lui Elon Musk, Mario Nawfal, a fost la Moscova în luna mai, iar tatăl lui Elon Musk, împreună cu controversaţii comentatori americani de extremă dreapta Jackson Hinkle şi Alex Jones, au participat în iunie la forumul 'Viitorul 2050', desfăşurat tot la Moscova. Printre vorbitorii de la forum s-au aflat numeroşi aliaţi ai lui Putin: ideologul rus Alexandr Dughin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov şi fostul preşedinte Dmitri Medvedev.

Bătălia din România a fost câştigată, dar războiul lui Putin împotriva democraţiei continuă. Cine urmează pe listă? Alegerile din această toamnă din Moldova, Estonia, Georgia, Ţările de Jos, Cehia şi alte ţări europene sunt vulnerabile la interferenţe. Dar, înainte ca propaganda să-şi facă efectul, este esenţial să se acţioneze ferm împotriva încălcării legislaţiei electorale. Lupta pentru democraţie s-a mutat acum şi în spaţiul cibernetic, unde tacticile de invazie ale lui Putin trebuie oprite, aşa cum au fost oprite şi pe câmpul de luptă.

Noul câmp de bătălie este online, iar miza este suveranitatea democratică. Lecţia pe care ne-o oferă România este clară: cea mai bună apărare împotriva propagandei este adevărul — şi curajul de a-l rosti."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor