"Direcţia ţării şi percepţia asupra guvernului" - Cifrele INSCOP sunt "fără precedent pentru un asemenea moment"

Sociologul Remus Ştefureac a prezentat, marţi, barometrul INSCOP Research, realizat la comanda Informat.ro, despre direcţia ţării şi percepţia asupra guvernului.
"Cifrele momentului sunt fără precedent pentru un asemenea moment. La fel şi polarizarea ţării", a declarat directorul INSCOP, adăugând că, pe umerii Guvernului, cade sarcina uriaşă de a reda credibilitatea actului de guvernare şi încrederea în direcţia ţării.
Direcţia ţării
"30.9% dintre români cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie bună. 61% sunt de părere că lucrurile merg într-o direcţie greşită, iar 8.1% nu ştiu sau nu răspund."
Impactul guvernului asupra direcţiei ţării
"36.6% dintre participanţii la sondaj cred că noul Guvern va îndrepta lucrurile în România într-o direcţie bună, 53.4% într-o direcţie greşită, iar 10% nu ştiu sau nu răspund.
Percepţia privind direcţia ţării cunoaşte o îmbunătăţire comparativ cu evaluările populaţiei făcute înainte de alegerile prezidenţiale, însă ponderea celor care cred că ţara merge într-o direcţie greşită rămâne mai mare decât a celor care cred că ţara merge într-o direcţie bună.
Polarizarea politică este foarte ridicată în condiţiile în care cred că lucrurile merg într-o direcţie bună 31% din totalul populaţiei, 42% dintre votanţii PSD, 61% dintre votanţii PNL, 68% dintre votanţii USR şi doar 8% dintre votanţii AUR.
În ceea ce priveşte aşteptările de la noul guvern, procentul celor care cred că acesta va îndrepta ţara într-o direcţie bună este ceva mai mare decât ponderea celor care cred că ţara merge într-o direcţie bună, dar totuşi mai mică decât a celor care cred că Guvernul va îndrepta ţara într-o direcţie greşită. Şi pe această întrebare, polarizarea politică este foarte ridicată în condiţiile în care cred că Guvernul va îndrepta lucrurile într-o direcţie bună aproximativ 37% dintre români, 53% dintre votanţii PSD, 69% dintre votanţii PNL, 71% dintre votanţii USR şi doar 9% dintre votanţii AUR.
Optimismul este este mai degrabă moderat, firesc într-o perioadă marcată de pesimism cu privire la evoluţia economiei, situaţia fiscală şi perspectivele de scădere a veniturilor. În ansamblu, datele sugerează un climat general de neîncredere în capacitatea clasei politice de a redresa situaţia naţională, cu o polarizare puternică pe criterii politice, sociale şi demografice."