Centurile Verzi ale României. Alex Găvan: Schimbările climatice nu iartă pe nimeni; e nevoie de mai multă asumare din partea guvernanţilor

Actuala coaliţie a inclus Centurile Verzi la nivel naţional în Programul de Guvernare, în urma demersurilor Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde. PSD, PNL, USR, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale au inclus „elaborarea şi adoptarea metodologiei pentru crearea centurilor verzi la nivel naţional într-un termen de 6 luni” în Programul de Guvernare 2025-2028.
Deşi măsura este salutară, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde atrage atenţia că, pentru un program de guvernare desfăşurat pentru următorii aproape patru ani, aceasta este departe de a fi suficientă, semnalează fondatorul Platformei, alpinistul Alex Găvan.
Potrivit cunoscutului alpinist, elaborarea şi adoptarea metodologiei pentru crearea centurilor verzi la nivel naţional trebuie privită ca fiind doar un prim pas, cuprins deja în actualul Cod Silvic prin amendamentele redactate de către Platformă, care a şi obţinut susţinere din tot spectrul politic.
Pentru actualul program, Platforma a solicitat partidelor încă de la bun început un obiectiv cu finalitate practică: „Desemnarea şi implementarea Centurii Verzi Bucureşti-Ilfov şi a centurilor verzi la nivel naţional ca proiect de ţară de sănătate publică şi de infrastructură verde critică pentru adaptarea la schimbările climatice”, iar pentru primele 18 luni de guvernare, „elaborarea şi adoptarea metodologiei pentru crearea centurilor verzi la nivel naţional conform noului cod silvic şi crearea unui mecanism de finanţare pentru implementarea centurilor verzi adresat UAT-urilor”, se mai arată în comunicatul de presă.
„Succesul unei guvernări, al unui mandat, se măsoară prin numărul de reforme duse la bun sfârşit. În România, avem nevoie şi de o reformă a conştiinţei publice privind mediul. Iar aceasta îşi poate găsi manifestarea doar în proiecte concrete, cu impact sistemic, precum desemnarea şi implementarea Centurilor Verzi la nivel naţional. Dacă acum nu realizăm această reformă, viitorul ne-o va impune oricum, la un cost de sănătate, economic, ecologic şi etic înmiit.
Schimbările climatice şi poluarea nu iartă pe nimeni. E nevoie de mai multă asumare din partea guvernanţilor, de mai mult curaj, de mai multă îndrăzneală. Noi suntem aici să îi susţinem, dar partea lor de muncă este partea lor şi nu poate fi suplinită de către societatea civilă. În acelaşi timp, Platforma face demersurile pentru elaborarea unui document privind metodologia pentru crearea centurilor verzi din jurul oraşelor”, declară Alex Găvan.
Centurile verzi sunt menite să aibă impact sistemic în vieţile a 10 milioane de oameni care trăiesc în oraşele României şi în zonele lor periurbane, reprezentând peste jumătate din populaţie. Îmbunătăţesc sănătatea publică, reduc efectele schimbărilor climatice şi poluarea şi oferă oportunităţi de recreere şi educaţie într-un mod care contribuie la calitatea vieţii, generează creştere economică durabilă şi conservă biodiversitatea în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare.
În acelaşi timp, contribuie la îndeplinirea multiplelor angajamente luate de România la nivel european. Până acum, proiectul a beneficiat de o asumare politică şi administrativă fără precedent, realizată prin semnarea Memorandumului pentru Aer Curat, Sănătate şi Viitor cu principalii actori politici şi administrativi. Documentul ( https://bit.ly/3zC0cA0) a dus la legiferarea ulterioară, prin noul Cod Silvic, a Centurilor Verzi la nivel naţional, inclusiv la redarea rolului social şi de protecţie pentru 26.000 de hectare, reprezentând toate pădurile din Ilfov - piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi Bucureşti-Ilfov - prin ocrotirea lor faţă de tăierile comerciale.
Platforma reuneşte sub umbrela sa, într-un demers apolitic, susţinerea a peste 150 de organizaţii neguvernamentale, grupuri civice şi persoane publice. Ea oferă cadrul sănătos, neutru şi incluziv pentru o colaborare eficientă a politicului, administraţiei, mediului de afaceri şi academic şi a societăţii civile