Lider REPER: Judecător CSM cu 10.000€/lună se plânge că va creşte vârsta de pensionare a magistraţilor la 65 de ani ca toţi nespecialii

Cătălin Teniţă (Facebook)
Andrei Pricopie
01.07.2025

Liderul REPER Cătălin Teniţă a reacţionat dur, marţi, după ce un membru al Consiliului Superior al Magistraturii s-a plâns, pe Facebook, de planul puterii de a mări vârsta de pensionare pentru magistraţi.

"Un judecător care este şi membru CSM, domnul Alin Ene, îşi permite să facă comentarii politice pe Facebook despre veniturile magistraţilor. Domnul Ene a declarat, plin de ironie (sau de tupeu?), că 'Bine că ne-am bucurat de marea victorie a candidatului pro-european, democratic şi interesat de bunul mers al justiţiei (…) Ţineţi aproape, urmează democraţia'.

Asta în timp ce domnul judecător are venituri de aproape 10.000 de euro lunar! Să te plângi de vârsta de pensionare de 65 de ani ca toţi nespecialii pe Facebook, având 10.000 de euro pe lună? Mişto afacere. Oare câţi avocaţi sau jurişti la privat au venituri la jumătate?

Asta vine azi la pachet cu tupeul Curţii Constituţionale, care pregăteşte indemnizaţii de 180.000 de lei pentru judecătorii care îşi termină mandatul, în ciuda interdicţiilor guvernamentale pentru restul bugetarilor!", a comentat Cătălin Teniţă.

Postarea judecătorului CSM

"Pensia de serviciu şi statutul magistraţilor - eternul cui al lui Pepelea pentru Justiţia din România.

Ştim cu toţii deja că tema pensiilor magistraţilor şi a statutului acestora este una recurentă, scoasă la mezat la fiecare ciclu electoral sau ori de câte ori trebuie evitate alte subiecte fierbinţi. Sigur că tehnica este una foarte bună, din punct de vedere al încercării de manipulare a opiniei publice. Ce contează independenţa justiţiei? Ce contează statul de drept ori statutul magistratului?

Trebuie să livrăm ceva. Şi ce livrăm? Măsuri populiste împotriva magistraţilor. Un duşman comun pe care tot noi l-am portretizat în acest fel în mentalul colectiv, pentru a distrage atenţia de la noi şi de la adevăratele probleme. Este modificarea vârstei de pensionare a magistraţilor necesară pentru atingerea jaloanelor din PNRR? NU! Reforma pensiilor de serviciu ale magistraţilor a fost efectuată în 2023 şi acceptată de Comisia Europeană. Ce economii se fac la bugetul de stat? NESEMNIFICATIVE!

Ce efecte sunt în planul calităţii actului de justiţie şi al bunei funcţionări a sistemului judiciar? DEVASTATOARE! Dar nu-i problemă, acestea nu se văd peste noapte. Ce dacă riscăm să părăsească sistemul aproape 1000 din cei 5000 de magistraţi? Nu mai angajăm alţii şi astfel facem o economie şi mai mare. Azi, statul suntem noi şi după noi potopul! Justiţia independentă şi statul de drept sunt noţiuni prea abstracte şi prea îndepărtate de meandrele concretului în care ne desfăşurăm.

Nu avem timp să facem strategii pe termen mediu şi lung şi nici nu ne dorim. Vrem sânge azi şi acum! Pentru că ştim foarte bine relaţia poporului român cu capra vecinului. Deci trebuie să îi livrăm această satisfacţie azi. Aşa că îi oferim pe tavă capul lui Moţoc, în speranţa că asta va muta atenţia dinspre adevăratele probleme ale ţării şi ale poporului şi va face mai uşor de asimilat alte măsuri, nepopulare.

Declarăm populist cum toate categoriile profesionale au acelaşi stres şi aceeaşi responsabilitate, deci trebuie să aibă aceleaşi condiţii de pensionare şi în bună măsură aceeaşi remuneraţie. Omitem să analizăm şi interdicţiile, desigur. Magistraţii nu pot avea nicio altă sursă de venit, cu excepţia activităţii didactice.

Dacă tot ne apucăm de egalizat profesii şi meserii de la judecător până la fochist, nu egalizăm şi interdicţiile şi incompatibilităţile? Ce rezolvăm prin această vânătoare de vrăjitoare? Vor creşte pensiile şi salariile din sistemul public? Se vor construi mai multe spitale şi autostrăzi? Vom investi mai mult în educaţie, în sănătate ori în apărare? NU, desigur că nu. Niciuna din toate acestea, pentru că, astfel cum am arătat, nu există o economisire reală a banului public, ci doar speranţa unui capital politic, care să fie apoi valorificat.

Şi încercarea de capitalizare a sentimentului denumit schadenfreude (chiar dacă o anumită acţiune nu ne aduce niciun câştig, obţinem satisfacţie din suferinţa pe care le-o aduce altora). Şi iată că, uşor-uşor, nu facem decât să ne asigurăm că Justiţia din România devine din ce în ce mai demotivată, mai încărcată, mai epuizată şi deci mai supusă erorilor.

Dar poate că acesta nu este doar un efect pervers, ci chiar asta ne dorim. În definitiv, statul de drept se bazează pe echilibrul celor 3 puteri (legislativă, executivă şi judecătorească). Aşadar, Justiţia este ultima şi singura stavilă în faţa dorinţei şi acţiunilor discreţionare ale puterilor executive şi legislative. Şi atunci, care dintre ele nu şi-ar dori un echilibru cât mai firav şi o Justiţie cât mai slabă?

Aşa că ori de câte ori ne dorim destabilizarea Justiţiei, n-avem decât să revizităm problema statutului magistraţilor, reformat şi răs-reformat, după bunul plac al fiecăruia, astfel cum Pepelea îşi vizita cuiul din peretele casei vândute.

Altfel, bine că ne-am bucurat de marea victorie a candidatului pro-european, democratic şi interesat de bunul mers al justiţiei. În numai câteva săptămâni, justiţia e ca şi rezolvată, ceea ce era şi de aşteptat, că doar a fost prezentată ca o prioritate. Ţineţi aproape, urmează democraţia!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor