Peste 1000 de cetăţeni şi 50 ONG-uri solicită ministrului Educaţiei bugetarea Programului Şcoală după şcoală
alte articole
Peste 1000 de cetăţeni şi 50 ONG-uri solicită ministrului Educaţiei bugetarea Programului Şcoală după Şcoală, nemulţumiţi că, în timp ce 400.000 de elevi din România trăiesc în sărăcie, expuşi riscului major de abandon şcolar, Camera Deputaţilor a adoptat tacit un proiect de lege pentru introducerea de tichete valorice de 200lei/lună pentru servicii after school de care ar beneficia, în cele din urmă, doar cei care îşi permit deja să acceseze aceste servicii.
Potrivit unui comunicat remis Epoch Times de Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe), Asociaţia Human Catalyst a explicat într-un punct de vedere comunicat comisiilor parlamentare de specialitate şi Guvernului de ce acest proiect este, în cele din urmă, unul care adânceşte inegalităţile existente privind accesul la educaţie al celor 400.000 de copii săraci din ţară. Cu toate acestea, proiectul de lege PL-x nr. 472/2015 a trecut de Camera Deputaţilor şi se află acum la Senat.
ONG-urile mai amintesc că acest proiect a primit un punct de vedere nefavorabil şi din partea Guvernului, iar în ceea ce priveşte poziţia Human Catalyst despre tichetele valorice, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat în răspunsul său către Secretariatul General al Guvernului că: „MECS a analizat aspectele subliniate de Asociaţia Human Catalyst şi, în limitele sale de competenţă, va ţine cont de recomandările acesteia şi o va sprijini în demersurile acesteia legate de campania Vrem finanţarea Programului Şcoală după şcoală pentru copiii dezavantajaţi şi din mediul rural!
Cum MECS nu a răspuns însă oficial Asociaţiei Human Catalyst, ONG-ul îşi exprimă îngrijorarea faţă de soarta celor 400.000 de copii săraci. Fără sprijin adecvat, toţi aceştia sunt expuşi riscului major de abandon şcolar: aproximativ 12.000 de elevi din învăţământul primar şi peste 28.000 de elevi din gimnaziu renunţă deja la şcoală în fiecare an, arată AHC.
ONG-ul mai consideră că adresate acestei categorii de elevi defavorizaţi, tichetele valorice nu ar avea impact în planul diminuării absenteismului şi abandonului şcolar, deoarece pentru a putea beneficia de programul Şcoală după Şcoală, părinţii ar trebui să completeze suma de bani oferită prin tichet (un studiu al World Vision România arată că preţul acestor servicii se ridică la 338 lei/lună), ceea ce pentru majoritatea elevilor din mediul rural şi nu numai - este imposibil.
"Studiile din ultimul an ne arată clar că cei expuşi riscurilor educaţionale sunt elevii ale căror familii nu şi-ar permite să plătească pentru servicii „after school”, şi anume: copii şi tineri din familii cu statut socio-economic scăzut; copii şi tineri din zonele rurale; romi şi alte grupuri marginalizate.", se arată în comunicat.
Iată cum explică unul dintre susţinătorii campaniei Human Catalyst situaţia din teren a acestor copii: „Am descoperit prin activitatea noastră în comuna Mogoşoaia (care include şi o şcoală de vară destinată copiilor vulnerabili) chiar în zona metropolitană a capitalei României - copii şi adolescenţi care au abandonat foarte devreme şcoala, care au absolvit doar câteva clase primare sau care au ajuns adolescenţi complet analfabeţi. În majoritatea cazurilor pe care le cunoaştem, copiii moştenesc sărăcia şi analfabetismul părinţilor datorită sărăciei extreme (multe dintre familiile cu care lucrăm n-au acces la electricitate, la instalaţii sanitare, spaţiul de făcut teme e împărţit de copii cu mulţi alţi membri ai familiei, etc.).
Trăind şi lucrând într-o comunitate în care există, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, peste 300 de analfabeţi autodeclaraţi la ultimul Recensământ, credem că este nevoie de mai mult pentru a rezolva problema accesului la educaţie al copiilor din grupuri dezavantajate. Considerăm că cifrele şi datele furnizate de Human Catalyst în scrisoarea anexată sunt foarte îngrijorătoare şi ar trebui tratate cu toată responsabilitatea.” (Felicia Ienculescu-Popovici, Director Asociaţia Greenitiative).
În ultimă instanţă, Asociaţia pentru Educaţie şi Justiţie Socială HUMAN CATALYST cere în continuare ministrului Educaţiei să bugeteze programul în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale, şi anume în mod prioritar pentru copiii din mediile vulnerabile socio-economic, iar senatorilor le solicită să respingă prin vot acest proiect de lege, ai căror principali beneficiari ar fi, finalmente, nu elevii şi nici măcar familiile lor, ci patronii din "industria after school."