De la Guvern, pentru cetăţeni: Românii fără venituri, pe lista neagră a Fiscului

Noul Cod Fiscal aduce, pe lângă reducerea TVA, şi noi taxe şi obligaţii pentru români. Până acum scutite de depunerea de declaraţii la fisc, persoanele fără venituri vor fi obligate, cu câteva excepţii, să depună, începând de anul viitor la ANAF o declaraţie prin care Fiscul le va stabili ce sumă au de plătit pentru contribuţia pentru sănătate (CASS).
Victor Ponta şi Eugen Teodorovici (Epoch Times România)
Loredana Diacu
10.09.2015

Noul Cod Fiscal aduce, pe lângă reducerea TVA, şi noi taxe şi obligaţii pentru români. Astfel, până acum scutite de depunerea de declaraţii la fisc, persoanele fără venituri vor fi obligate, cu câteva excepţii, să depună, începând de anul viitor la ANAF o declaraţie prin care Fiscul le va stabili ce sumă au de plătit pentru contribuţia pentru sănătate (CASS), relatează Gândul.info.

Până la intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, cetăţenii care nu realizau venituri nu erau obligate să depună declaraţii la fisc, iar pentru a beneficia de servicii medicale în sistemul public, era suficient să plătească CASS-ul pe şase luni în urmă.

În viitor, contribuţia la sănătate va fi însă calculată luându-se ca bază salariul minim pe economie, persoanele fără venituri urmând să plătească 792 de lei pe an (5,5% din salariul minim brut pe ţară.) Conform gândul.info, obligativitatea depunerii declaraţiei va atrage după sine şi sancţiuni, existând chiar posibilitatea ca Fiscul să ajungă chiar la executări silite.

Excepţie fac, printre alţii, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap.

Nu toate persoanele fără venituri vor trebui să plătească CASS.

Lista categoriilor de persoane fără venituri exceptate de la plata asigurării de sănătate:

• copiii până la vârstă de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârstă de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studenţii, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti. Excepţia nu se aplică însă pentru veniturile din salarii sau asimilate salariilor, din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.

• tinerii cu vârstă de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului. Excepţia nu se aplică insă pentru veniturile din salarii sau asimiliate salariilor, din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.

• soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;

• persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, prin Legea nr. 51/1993 privind acordarea unor drepturi magistraţilor care au fost înlăturaţi din justiţie pentru considerente politice în perioada anilor 1945- 1989, cu modificările ulterioare, prin Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 189/2000, cu modificările şi completările ulterioare, prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin Legea nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit.b) pct. 1 din Legea recunoştinţei pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, pentru drepturile băneşti acordate de aceste legi;

• persoanele cu handicap, pentru veniturile obţinute în baza Legii nr. 448/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

• bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia;

• femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia sau dacă nivelul lunar al acestora este sub valoarea salariului de bază minim brut pe ţară.

Articolul integral poate fi citit aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor