Peste 100 de cadre didactice, instruite pentru a recunoaşte şi ajuta copiii cu tulburări de comportament

Tinerele cadre didactice din Capitală vor putea participa la un proiect pentru a fi capabile să identifice tulburările de comportament, dintre care cea mai gravă este autismul, la copiii pe care îi educă.
Copii la şcoală (JM LOPEZ / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
21.01.2013

Despre copiii cu autism nu se vorbeşte prea mult în România şi adesea ei sunt ignoraţi, cu toate că ar merita ceva mai multă atenţie. Nu este vina lor că s-au născut aşa, iar eforturile pe care le fac cei care încearcă să-i ajute trec adeseori neobservate. Din această cauză, părinţii micuţilor cu probleme nu ştiu întotdeauna unde să se adreseze şi ce să facă pentru a-i sprijini să se integreze cât mai bine în lumea noastră.

Pentru a veni în sprijinul familiilor care au copii cu autism şi alte probleme de comportament, fie că sunt mai uşoare sau mai grave, un ONG a gândit un proiect care să le ofere celor mici şansa la evaluare şi tratament cât mai rapid.

Tinerele cadre didactice din Capitală vor putea participa la un proiect pentru a fi capabile să identifice tulburările de comportament, dintre care cea mai gravă este autismul, la copiii pe care îi educă.

“În fiecare clasă există cel puţin un copil cu o tulburare de dezvoltare, fie că vorbim de forme uşoare, cum ar fi o întârziere a limbajului, sau grave –autismul. Cadrul didactic trebuie să ştie să identifice această tulburare şi să intervină pe lângă părinţi pentru că a-i informa, astfel încât aceştia să ştie unde să meargă cu copilul”, a declarat, pentru Epoch Times, Daniela Bololoi, preşedintele Asociaţiei Help Malin.

Proiectul “Fii TiA! Şi tu poţi ajuta la Diagnosticare şi Intervenţie Precoce în Autism” se va desfăşura în perioada 21 ianuarie 2013 – 28 martie 2014, fiind coordonat de Asociaţia Help Malin, cu fonduri europene, în valoare de 4.191 de euro, prin Programul “Tineret în Acţiune”, Acţiunea 1.2. Iniţiativă a tinerilor.

Cadrele didactice vor îndruma familiile

Tinerele cadre didactice vor ajuta la diagnosticarea precoce a autismului, precum şi a oricăror tulburări de dezvoltare în rândul copiilor. Chiar dacă nu deţin cunoştinţe medicale, educatorii şi învăţătorii vor învăţa cum să recunoască formele de manifestare ale tulburărilor de comportament şi să-i sfătuiască pe părinţi ce au de făcut. Mulţi dintre ei nu realizează la timp că micuţii au probleme şi aşteaptă să mai crească pentru a evolua. De multe ori, este destul de târziu atunci când cer sfatul unui medic şi pierd timp preţios în care copiii pot urma deja o formă de terapie.

După ce vor fi instruiţi de specialişti, educatorii şi învăţătorii vor putea apoi să îndrume familiiile copiilor cu probleme spre o intervenţie terapeutică timpurie, aceasta fiind singura şansa a copiilor la integrarea în societate, după au precizat coordonatorii proiectului.

O echipă de voluntari va merge prin şcolile şi grădiniţele din Capitală pentru a informa despre proiect, pe baza unui protocol încheiat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Cadrele didactice vor fi informate şi instruite pentru a putea depista din timp tulburările de dezvoltare, urmând ca apoi să se implice activ în procesul de integrare a copiilor, în grădiniţe şi şcoli, astfel încât aceştia să poată avea o viaţă cât mai apropiată de cea a colegilor fără probleme.

“După sesiuni de training şi workshopuri, cele 120 de cadre didactice care participă la program vor lua parte la două sesiuni de terapie unu-la-unu pentru a vedea ce înseamnă recuperarea unui copil, ce trebuie să facă pentru a-şi da seama cum reacţionează un copil – dacă e doar răsfăţat sau suferă de o tulburare de comportament. Le vom arăta un copil aflat la începutul terapiei şi altul avansat pentru a observa diferenţele”, a precizat Daniela Bololoi.

Proiectul mai are printre obiective promovarea acţiunii de voluntariat în cadrul grădiniţelor şi şcolilor din Capitală, susţinerea tinerelor cadre didactice în acţiuni proprii de voluntariat prin depistarea şi direcţionarea a minimum 120 de copii cu întârzieri în dezvoltare spre evaluare şi diagnostic. Aceştia urmează să intre în Programul Naţional de Diagnostic şi Evaluare Psihologică Gratuită, implementat de Asociaţia Help Malin, cu sprijinul psihoterapeuţilor specialişti, acreditaţi BCBA (Board Certified Behavior Analyst), care vor diagnostica şi evalua copilul prin teste acreditate internaţional în autism (ADOS, ADI-R, CAROLINA).

Cele 120 de cadre didactice care vor participa la proiect vor lua parte la sesiuni de training, workshopuri şi minimum două sesiuni de terapie în scopul însuşirii practicilor de abordare a unui copil cu tulburări din spectrul autist. Educatorii şi învăţătorii vor putea participa gratuit la următoarele două ediţii ale Conferinţei Naţionale ABA (Applied Behavior Analyses – ştiinta care stă la baza programului de intervenţie în cazul unui copil cu tulburări din spectrul autist, în scopul recuperării lui şi integrării în societate). Cadrele didactice se vor implica şi în Programul Naţional de Diagnostic şi Evaluare Psihologică Gratuită prin direcţionarea familiilor spre înscrierea în program.

Costuri legate de tratament

Dacă educatorii vor identifica rapid semnele unei tulburări de comportament, vor putea interveni pentru a trimite copilul respectiv să fie evaluat şi diagnosticat de un medic.

“Autismul poate fi diagnosticat de la vârsta de un an, dacă părinţii îi duc la medic pe copii. Educatorii se pot implica activ pentru ca ei interacţionează cu cei de vârste mici. Un educator e următorul după părinte care îşi da seama când ceva nu este în regulă cu un copil. Din păcate, la noi sunt puţini specialişti în autism”, a afirmat Daniela Bololoi.

Un specialist care poate face evaluări legate de autism trebuie mai întâi să obţină o licenţă care costă 3.000 de euro, după care urmează costurile cu formularele pentru fiecare pacient în parte şi care ajung la 15 euro, ne-a explicat Bololoi.

“În sistemul privat, o oră la un psiholog costă 100 de lei şi durează aproximativ cinci ore o evaluare completă, cu susţinerea a trei teste pentru diagnostic şi evoluţie. Costurile cu terapia nu se decontează, părinţii trebuie să facă rost de fonduri, iar suma necesară ajunge la 1.000 de euro pe lună pentru câte patru ore de terapie pe zi. Un program de tratament durează, în medie, trei ani”, a declarat Daniela Bololoi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor