Pentru o nouă renaştere naţională
alte articole
Joi, 7 martie, de la ora 16.00, la Palatul Suţu, care este şi sediul Muzeului de Istorie al Municipiului Bucureşti, prof. dr. Gheorghe Iscru a susţinut conferinţa intitulată ”Din nou despre importanţa dacologiei ca ştiinţă”.
Conferenţiarul a insistat, ca şi la întâlnirile anterioare, asupra importanţei istoriei, mai ales a celei antice, subliniind totodată şi sprijinul pe care dacologia îl poate da societăţii româneşti în rezolvarea unor probleme dificile.
Polemizând cu istoricii care neglijează voit aportul decisiv al dacilor la înflorirea culturii şi civilizaţiei europene, Gheorghe Iscru a ajuns la concluzia că ”Naţiunea a fost, este şi va rămâne principala raţiune a existenţei umane, iar statul naţional este fiul şi apărătorul naţiunii”.
Am mai notat şi următoarele afirmaţii ale vorbitorului: ”Naţiunile trebuie să fie egale în datorii şi drepturi. În sensul său adevărat, naţionalismul este blindajul sacru al unei naţiuni. Am respins mereu, cu fermitate, denigrările şi derivările de sens care i s-au adus naţionalismului”.
Apoi, profesorul Iscru a prezentat istoria dacologiei în România, care a început încă din secolul XVIII, precum şi primejdiile pe care a trebuit să le înfrunte, mai ales din partea latinomanilor.
Conferenţiarul a vorbit şi despre oamenii de cultură care au apărat sau au îmbogăţit această ştiinţă, printre care s-au numărat Bogdan Petriceicu Hasdeu, Mihai Eminescu, Nicolae Densuşianu, şi a pledat pentru o nouă renaştere naţională.
Ca şi alte dăţi, publicul a fost numeros, ascultând cu mare atenţie expunerea şi punând întrebări pertinente.