Libia cere Statelor Unite să construiască o bază pentru a combate prezenţa RusieiGrupurile extremiste încearcă să captureze resursele petroliere din Libia.
Grupurile extremiste încearcă să captureze resursele petroliere din Libia. (Captură Foto)

Şeful securităţii din Libia a cerut Statelor Unite să înfiinţeze o bază pentru a contracara influenţa extinsă a Rusiei în Africa, relatează Bloomberg.

Anunţul pare să fie rezultatul disperării Guvernului de Uniune Naţională (GUN) de la Tripoli pentru a obţine atenţia Washingtonului, după ce, anul trecut, Trump părea să-şi schimbe preferinţele pentru generalul Khalifa Haftar.

Preşedintele american a afirmat primăvara trecută că Haftar „asigură petrolul”. Haftar deţine o cetăţenie dublă după ce a trăit în afara Washington DC timp de două decenii şi se spune că este aproapiat de CIA.

Bizar, sau poate că nu, Haftar este susţinut politic de Moscova şi trebuie menţionat că foloseşte mercenari ruşi din grupul Wagner care luptă alături de Armata Naţională Libiană (LNA).

În mod firesc, Tripoli, oponentul lui Haftar, joacă această carte a „influenţei crescânde a Rusiei” în Libia pentru a atrage administraţia Trump de partea guvernului recunoscut internaţional.

Ministrul de interne al GUN, Fathi Bashagha, a declarat pentru Bloomberg că „ruşii nu sunt în Libia doar pentru Haftar”. Cel mai important şef al serviciilor de securitate libiene a subliniat ambiţiile asumate de Rusia acolo: „Au o strategie mare în Libia şi Africa”.

Iar Bloomberg explică mai departe:

Naţiunea bogată în petrol din nordul Africii a fost una dintre etapele principale în programul influenţei ruse în ultimul an. Peste o mie de mercenari desfăşuraţi de un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin au susţinut ofensiva lui Haftar pentru a lua controlul asupra capitalei de la guvernul recunoscut internaţional.

Forţele Pro-Haftar au asediat capitala Tripoli de luni de zile, generând strămutarea a zeci de mii de civili, în, probabil, următorul mare război prin intermediari care se desfăşoară în Africa de Nord. Emiratele Unite, Egiptul şi Rusia îl sprijină pe Haftar, în timp ce Turcia şi majoritatea ţărilor importante ale ONU sprijină guvernul de la Tripoli şi pe premierul Fayez al-Sarraj.