Evgheni Prigojin implicat în afacerile cu ţiţei sirian

Sonde petroliere
Sonde petroliere (youtube.com)

Două companii ruseşti puţin cunoscute, care au semnat tranzacţii cu petrol şi gaze cu Siria anul trecut, au legături cu un om de afaceri mai puţin vizibil, despre care se crede că se află la conducerea unei companii de mercenari, a informat duminică o anchetă a Novaia Gazeta.

Parlamentul din Siria a aprobat, în decembrie, contracte pentru explorarea petrolului cu două companii ruse: Mercur şi Velada. Ministrul Ţiţeiului din Siria a declarat că cele trei părţi din contracte conţin fiecare cel puţin 250 de miliarde de metri cubi de gaz.

Mercur şi Velada au legături cu magnatul de catering din Kremlin, Evgheni Prigojin, care este adesea denumit „bucătarul lui Putin” şi a fost pus sub acuzare de SUA fiind suspectat că a interferat cu alegerile, potrivit anchetei publicaţieiNovaia Gazeta.

Aparent, Mercur şi-a schimbat profilul trecând de la activităţi de catering la sondaj geologic la un moment dat înainte de 2017, a raportat Novaia Gazeta, citând CV-ul fostului director general, disponibil public.

În 2016, radioul american în limba rusă Current Time a vorbit cu un pilot de elicopter al firmei Mercur care susţinea că sarcina lui este să-l transporte pe Prigojin sau pe soţia sa în zone îndepărtate de Sankt Petersburg.

Şeful executivului Velada, în perioada 2015-2018, a condus compania cu o singură persoană, în timp ce a lucrat şi ca asistent manager la Concord Management, compania de consultanţă a lui Prigojin.

Se crede că Prigojin se află în spatele Grupului Wagner, o organizaţie de mercenari bănuiţi că luptă de partea Rusiei în Siria, estul Ucrainei, Libia şi Africa sub-sahariană.

"Alegerea partenerului a fost evidentă pentru Siria. Contractul de explorare şi dezvoltare se adresează celor care recapătă câmpurile petroliere şi le protejează cu propriile forţe armate", a scris Novaia Gazeta.

Publicaţia a estimat că firmele lui Prigojin au extras din Siria resurse naturale în valoare de 20 de milioane de dolari pe lună în 2018.

Serviciul de presă al lui Prigojin a declarat că Velada şi Mercur nu au „nicio legătură” cu conglomeratul omului de afaceri.

Cele două companii sunt câţiva dintre jucătorii care au perfectat contracte de explorare a petrolului în Siria.

După o tranzacţie preliminară din 2016, compania petrolieră de stat din Siria a semnat în 2018 un acord care oferea firmei Evro Polis din Rusia 25% din profiturile obţinute de rafinăriile de petrol eliberate de Statul Islamic.

Rapoartele au susţinut că Evro Polis este conectată cu Grupul Wagner.