Raport SRI: Profilul ţării noastre ca posibilă ţintă pentru atacurile teroriste a crescut relativ în 2014

Serviciul Român de Informaţii şi-a depus raportul pe anul 2014 la Birourile permanente ale Parlamentului.
Sigla SRI. (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
08.10.2015

Profilul ţării noastre ca posibilă ţintă a unor atacuri teroriste a crescut în anul 2014, însă, prin măsurile dispuse de Serviciul Român de Informaţi, actualul nivel de alertă a fost păstrat, reiese din raportul SRI, citat de Mediafax

Din documentul citat reiese că riscurile teroriste la nivel naţional şi-au păstrat "cauzalitatea externă", fiind legate de prelungirea instabilităţii în Nordul Africii şi accentuarea violenţelor în regiunea Siria-Irak. În acest context, principala ameninţare a fost Statul Islamic, ca "pol al jihadismului global".

"Ascensiunea organizaţiei teroriste Statul Islamic/Daesh a reprezentant principala mutaţie la nivel global, gruparea generând creşterea ameninţării teroriste explicite la adresa comunităţii internaţionale, şi în particular a statelor occidentale, prin capacitatea de a atrage afilierea altor grupări teroriste, autonomie financiară şi utilizarea intensă a mediului virtual ca vector de propagandă", afirmă SRI.

Referitor la ţara noastră, Serviciul susţine că, prin măsurile dispuse, a fost păstrat actualul nivel de alertă, însă profilul României ca posibilă ţintă a crescut, în mare parte din cauza apartenenţei ţării noastre la sistemul de alianţe politice şi militare internaţionale, susţinerea Coaliţiei împotriva grupării Statul Islamic/Daesh, dar şi situarea pe principalele rute de migraţie către occident. Toţi aceşti factori "au determinat o relativă creştere a profilului ţării noastre ca posibilă ţintă a unor atacuri", se arată în raport.

SRI a analizat, de asemenea, şi riscurile provenite din accesarea rutelor de migraţie ilegală de către persoane cu istoric jihadist, SRI notând şi "preocupări pentru identificarea unor variante aparent legale pentru pătrunderea pe teritoriul naţional" a unor astfel de persoane, în perspectiva deplasării spre Occident.

SRI atrage atenţia şi că s-a accentuat evident propaganda fundamentalistă, îndeosebi pe internet, "sub forma comentariilor anti-occidentale, anti-israeliene ori favorabile jihadului". Deşi comunitatea musulmană din România respinge astfel de atitudini, propaganda islamistă a avut ecou în special în rândul noilor convertiţi şi al rezidenţilor tineri proveniţi din ţări cu activitate teroristă, se mai precizează în raportul citat.

În general, Serviciul notează creşterea ameninţării teroriste generale la adresa Europei, însă în România acest lucru s-a văzut ca o "accentuare a riscurilor non-operaţionale, de propagandă fundamentalistă şi acţiuni de sprijin financiar şi logistic".

Potrivit documentului respectiv, au fost întreprinse măsuri de prevenire, în special descurajarea implicării în activităţi teroriste, neacordarea sau retragerea avizului ori înaintarea de propuneri pentru revocarea drepturilor prevăzute de legi speciale.

SRI a făcut şi mai multe informări către organele de cercetare şi urmărire penală, în special cu privire la părăsirea ilegală a teritoriului, migraţie ilegală, ameninţări cu dispozitive explozive improvizate şi deţinere de dispozitive explozive pirotehnice. Au fost întreprinse, de asemenea, misiuni de protecţie a misiunilor diplomatice acreditate în România, dintre care 3.600 de acţiuni de patrulare-cer.

SRI a efecuat şi controale antiteroriste-antideturnare şi protecţie antiteroristă pe aeroporturi, fiind întreprinse şi 633 de misiuni de protecţie antiteroristă a aeronavelor şi pasagerilor pe durata zborurilor, se mai arată în raport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor