Pensionarii greci protestează împotriva austerităţii

Sute de pensionari greci participă la un protest anti-austeritate în Atena, 1 aprilie 2015.
Sute de pensionari greci participă la un protest anti-austeritate în Atena, 1 aprilie 2015. (Captură Foto)

Sute de pensionari greci au ieşit miercuri pe străzi în câteva oraşe ale ţării pentru a-şi manifesta furia faţă de măsurile de austeritate, în condiţiile în care ultima rundă de negocieri între Grecia şi creditorii internaţionali nu a dus la semnarea vreunui acord.

Cel mai mare dintre protestele de miercuri a avut loc în Atena, unde manifestanţii au mărşăluit către Ministerul Muncii. Scandând slogane anti-guvern, manifestanţii au cerut noului guvern de stânga să nu le mai reducă pensiile lunare.

Dimos Koumbouris, un organizator al protestelor, a declarat că guvernele elene succesive au tăiat pensiile şi au afectat serviciile de sănătate. “Ne vom lupta cu ei pentru a le obţine înapoi”, a declarat el.

Protestele au loc în mijlocul unei nesiguranţe privind programul de salvare financiara (bailout) a Greciei şi a unor eforturi continue din partea guvernului premierului Alexis Tsipras de a convinge troika creditorilor internaţionali – Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană – că are un plan de reforme credibil. De fapt, aceasta este principala condiţie impusă pentru ca Atena să primească o tranşă de 7 miliarde de euro din programul de bailout în valoare de 240 de miliarde de euro ce a fost semnat în 2010 cu UE.

Discuţiile recente dintre Grecia şi creditorii săi asupra listei de reforme s-au terminat miercuri fără niciun acord, iar o nouă întâlnire a miniştrilor de finanţe din zona euro este improbabilă să aibă loc în viitorul apropiat, a declarat o sursă familiară cu discuţiile, conform Yahoo News.

În timpul campaniei sale electorale, Tsipras a promis că va şterge o mare parte din datoria imensă a ţării şi va suspenda măsurile de austeritate, învinuite de poporul elen pentru înrăutăţirea condiţiilor de viaţă şi economiei ţării lor.

Măsurile de austeritate au forţat oamenii să îndure multiple creşteri ale taxelor, alături de tăieri ale pensiilor şi salariilor, în schimbul unor împrumuturi din partea creditorilor internaţionali.

Dar indiferent dacă zona euro este sau nu mulţumită, este foarte posibil ca Grecia să nu mai poată aştepta prea mult ajutor european – plăţile lunare precum pensii şi salarii guvernamentale trebuie să fie plătite – şi conform estimărilor Comisiei Europene, raportate în presa germană, Grecia mai dispune de bani lichizi doar pentru cca o săptămână. Atena ar putea face o plată către Fondul Monetar Internaţional în 9 aprilie, dar după aceea finanţele sale publice se vor termina cu adevărat, conform Business Insider.

Agenţia de ştiri Reuters a relatat că Grecia ar putea rezista până în 20 aprilie prin jonglarea banilor proveniţi de la diferite organizaţii guvernamentale. Dar, ideea de bază este aceeaşi: banii se vor termina rapid şi Atena va intra oficial în incapacitatea de plată a datoriilor dacă nu va ajunge cât mai repede la un acord.

Tensiunile dintre Grecia şi zona euro s-au intensificat în ultima perioadă, ajungându-se chiar în punctul în care anumiţi miniştri germani au susţinut că Grecia ar putea părăsi zona euro din “greşeală”, iar colegii lor eleni au ameninţat că vor confisca proprietăţile germane din Grecia şi vor da drumul unui val de mii de imigranţi în întreaga Europa.

O eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar putea destabiliza semnificativ Uniunea Europeană, mai ales în condiţiile în care Atena a dat de înţeles că şi-ar putea îndrepta privirea către Moscova pentru a primi ajutorul necesar ieşirii din criză.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.