Pensionarii cer pensii mai mari: "Nu mai avem timp de promisiuni, suntem oameni în vârstă" (Video)

Marin Iancu, preşedinte FNSPR
Marin Iancu, preşedinte FNSPR (Marin Iacu)
Se încarcă player-ul...

UPDATE: Potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale "Solidaritatea" a Pensionarilor din România, Marin Iancu, cu prilejul pichetului de luni, reprezentanţilor ministerelor le-a fost înaintat un amplu material cu referire directă la problemele grave ale pensionarilor şi în special ale acelora cu veniturile cele mai mici din pensii.

"Contrar efortului pe care guvernanţii îl invocă privind strădania Guvernului pentru îmbunătăţirea vieţii pensionarilor, un lucru rămâne cert şi real cu consecinţele aferente asupra vieţii pensionarilor români. Este vorba de nerespectarea legii privind punctul de pensie şi îngheţarea pensiilor încă din anul 2010 cu consecinţele nefaste bine-cunoscute.", declară Marin Iancu.

***

Nemulţumiţi că în România anului 2015 încă există oameni, care, după o viaţă de muncă, au pensii de 400 de lei, asta în timp ce demnitarii îşi votează pensii speciale, reprezentanţii Federaţiei Naţionale "Solidaritatea" a Pensionarilor din România (FNSPR) şi ai Alianţei EuroPensionarilor din România au declanşat o serie de pichete şi proteste în faţa ministerelor, Preşedinţiei şi Parlamentului, cerând o lege specială sau o ordonanţă de urgenţă prin care să se stabilească pensii mai mari pentru cei cu vechime integrală în muncă.

Seria de proteste a demarat luni cu un pichet în faţa ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, urmat de un altul la Ministerul Sănătăţii. La primul din cele două ministere, o delegaţie a pensionarilor a fost primită pentru discuţii.

Pensionarii au solicitat "dreptate" în ceea ce priveşte calcularea pensiilor, astfel încât pensiile celor cu vechime integrală în muncă să crească. Practic, pensionarii cer să nu se mai indexeze pensiile de la 2000 de lei în sus şi să se dea bani în plus la cei cu vechime de peste 35 de ani:

"Discuţiile nu s-au terminat, mai revenim şi mâine. Ne-au promis că cei 2.300.000 de pensionari care au vechime integrală vor fi defalcaţi de cei ce au muncit 15 ani, 20 de ani. Vrem şi noi o lege specială pentru noi. Sunt unele categorii de pensionari care iau 40 de milioane şi unele categorii de pensionari care au peste 35 de ani vechime în muncă şi iau pensii de 4 milioane. Am cerut o ordonanţă de urgenţă pentru noi, ca să se facă dreptate", a declarat pentru Epoch Times preşedintele Alianţei EuroPensionarilor din România, Cristea Toader.

Din punctul de vedere al pensionarilor, o pensie minimă ar trebui să fie de 1200 de lei, cerere pe care au susţinut-o la Ministerul Muncii. Ca răspuns, sindicaliştilor li s-a promis, în primă fază, că "se va face tot posibilul" pentru ca cei cu vechime de peste 35 de ani să ia mai mult la pensie decât cei cu vechime mai mică.

"Noi am răspuns că nu avem timp de promisiuni, suntem oameni în vârstă, şi nu ştim dacă mai prindem şi anul viitor. Vrem o ordonanţă de urgenţă, aşa cum şi-au dat şi pentru ei", a declarat Cristea Toader.

Sindicaliştii nu au fost primiţi de Rovana Plumb ci de o delegaţie a ministerului. În consecinţă, mâine la ora 10, pensionarii se vor strânge din nou în faţa ministerului, pentru un pichet. Cu această ocazie, preşedintele Alinaţei EuroPensionarilor a lansat un apel de solidaritate către pensionarii din România, rugându-i să iasă marţi, în stradă, între orele 10-12, în faţa ministerului Muncii, unde vor avea loc discuţii cu reprezentanţi ai autorităţii, posibil chiar cu ministrul Rovana Plumb.

"Vom veni mâine la Ministerul Muncii să pichetăm din nou. Vom veni şi poimâine. Vom picheta şi Parlamentul căci, parlamentarii, după ce că nu au făcut nimic pentru România şi pentru pensionari, ei votează, probabil, mâine sau poimâine, o pensie specială pentru că au dormit două mandate şi noi am muncit 40 de ani. Deci nu mai permitem aşa ceva. Plus că se ştie că dl Victor Ponta, dl preşedinte, şi-au mărit pensiile prin ordonanţă de urgenţă. Nu le e ruşine? Mureau dacă mai aşteptau?", a adăugat Dl Cristea, făcând apel la pensionari să-i sprijine pe sindicalişti şi să vină mâine în faţa Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

La pichtele de luni au luat parte reprezentanţi ai Alianţei EuroPensionarilor din România - Galaţi, ai Asociaţiei Pensionarilor Bucureşti, ai Asociaţiei Pensionarilor Civili "Mihai Viteazul" Craiova, organizaţii afiliate la Federaţia Naţională "Solidaritatea" a Pensionarilor din România.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne