Parlamentarii declaraţi incompatibili vor putea beneficia de pensie specială [video]

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Legea privind acordarea de pensii speciale parlamentarilor, retrimisă de preşedintele Klaus Iohannis spre reexaminare Parlamentului, va fi trimisă înapoi la Comisia pentru statut, a declarat marţi, după şedinţa coaliţiei de guvernare, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea.

"Părerea noastră este că observaţiile preşedintelui Iohannis, care a trimis legea spre re-examinare, sunt de bun simţ, dar nu sunt suficiete. În acest sens, mâine, de la plen, vom retrimite în comisii acest proiect de lege pentru a se discuta, căci, de exemplu, nu mi se pare corect ca un parlamentar să poată primi o bonificaţie la pensie dacă are doar şase luni de mandat." a declarat marţi, Liviu Dragnea

Preşedintele comisiei, deputatul PSD Bogdan Niculescu-Duvăz, a anunţat astăzi că, în cadrul Comisiei pentru statut, s-a decis deja modificarea unora dintre prevederile de care s-a declarat nemulţumit şefului statului. Însă nu tot ce a solicitat Iohannis a fost schimbat. Raportul aşteaptă acum aprobarea plenului comun al Parlamentului.

"Comisia a discutat toate elementele pe care le conţine cererea de reexaminare a preşedintelui, o bună parte dintre ele au fost adoptate ca fiind necesare. Acest raport a fost votat în unanimitate", a declarat Bogdan Niculescu-Duvăz, citat de Mediafax.

Parlamentarii vor încasa pensiile din momentul în care au decizii de pensionare în sistemul de stat, însă cuantumul a rămas acelaşi. De aceste indemnizaţii urmează să beneficieze deputaţii şi senatorii care au avut mandate de la 6 luni consecutive până la 3 mandate.

O altă modificare făcută la cererea lui Iohannis face referire la faptul că pensia specială nu poate fi încasată de deputaţi şi senatori în paralel cu indemnizaţia de parlamentar.

Comisia a mai decis ca parlamentarii care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie săvârşite în calitate de parlamentar nu vor putea beneficia de aceste pensii speciale. Pe de altă parte, cei găsiţi incompatibili nu au această problemă pentru că, potrivit lui Duvăz, în cazul lor este vorba de o situaţie administrativă şi nu de corupţie.

De ce a cerut Iohannis reexaminarea Legii

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, legea privind acordarea de pensii speciale parlamentarilor, reiese dintr-un comunicat remis de Administraţia Prezidenţială pe 10 iulie.

"Necesitatea reexaminării este motivată, pe de o parte, de caracterul excesiv şi arbitrar al noii indemnizaţii de care ar urma să beneficieze deputaţii şi senatorii, iar pe de altă parte, de faptul că acest drept ar urma să se acorde tuturor parlamentarilor care au săvârşit fapte de corupţie potrivit vechiului Cod penal, precum şi celor al căror mandat a încetat pentru incompatibilitate.

Similitudinea între parlamentari şi magistraţi, invocată de legiuitor, este forţată, întrucât aceştia din urmă constituie un corp de profesionişti, iar drepturile lor speciale decurg din contributivitatea pe parcursul întregii cariere. Această raţiune nu poate subzista în cazul parlamentarilor care, în virtutea mandatului reprezentativ, au o relaţie cu alegătorii pe care, în mod liber şi acceptând rigorile demnităţii publice, aleg să îi reprezinte", se precizează în comunicatul citat.

Totodată, şeful statului consideră că indemnizaţia pentru limită de vârstă care se acordă deputaţilor şi senatorilor este de natură a crea confuzii cu privire la natura juridică a acestui drept. Dreptul introdus prin legea transmisă la promulgare nu are însă ca temei, nici măcar în parte, vreunul dintre principiile ce stau la baza stabilirii pensiilor, fiind lipsit de orice legătură cu contribuţia la sistemul de asigurări sociale.

"În plus, pentru mandatele incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă urmează a se calcula proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară. În lipsa precizării caracterului de continuitate a celor 6 luni de mandat, se poate deduce că legiuitorul recompensează activitatea sporadică, inclusiv desfăşurarea acesteia în mandate diferite, cu singura condiţie a însumării a 6 luni, fie chiar şi neconsecutive. În raport cu durata mandatului, astfel cum este stabilită de art. 63 alin. (1) din Constituţie, termenul de 6 luni apare ca derizoriu şi în contradicţie cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale", a mai arătat Iohannis.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.