Pensiille militare, alt scandal în USL: Victor Ponta îi ia apărarea naşului Gabriel Oprea

Dorind parcă amplificarea scandalului pensiilor militare, Victor Ponta i-a luat apărarea marţi, cu promptitudine, ministrului Apărării în mandatul căruia s-au petrecut ilegalităţile, Gabriel Oprea (UNPR), cel care l-a şi botezat pe băiatul premierului.
Gabriel Oprea. (Cătălin Ovreiu / www.mapn.ro)
Liviu Şerbănescu
19.02.2013

Dorind parcă amplificarea scandalului pensiilor militare, Victor Ponta i-a luat apărarea marţi, cu promptitudine, ministrului Apărării în mandatul căruia s-au petrecut ilegalităţile, Gabriel Oprea (UNPR), cel care l-a şi botezat pe băiatul premierului.

Este adevărat, calculul pensiilor speciale "a inclus lucruri anormale", însă nu miniştrii calculează pensii, ci persoanele cu atribuţii legale, iar acestea vor răspunde dacă sunt vinovate, în funcţie de concluziile parchetului, Curţii de Conturi sau Avocatului Poporului, a precizat marţi premierul Victor Ponta.

În pofida problemelor grave de recalculare existente, liderul PSD a subliniat că pensiile speciale nu vor fi recalculate.

"Vreau să închidem situaţia asta cu pensiile şi vreau să audă toată lumea de la mine - nu se recalculează pensii. Există, la momentul la care s-a aplicat Legea privind pensiile în special în zona militară - dar nu doar la zona militară, ci şi la celelalte pensii speciale - au existat probleme în modul de calculare. Dacă există ceva la Parchet, trebuie să ştim, să vedem dacă este cineva vinovat şi va fi tras la răspundere - vorbesc de cei care au calculat, că nu miniştrii calculează, nici fostul, nici actualul ministru nu calculează pensii, ci cei care au în atribuţii legale. Dacă vine Curtea de Conturi şi spune că ceva s-a calculat greşit, sau Avocatul Poporului, trebuie să tratăm foarte serios problema. O să vedem care sunt constatările autorităţilor în drept şi, după aceea, vom lua decizii", a declarat Victor Ponta marţi, în şedinţa de guvern.

Premierul a relevat apoi însă că, "totuşi, este vorba de 160.000 oameni care au muncit pentru ţara asta şi au în mod corect pensii pentru ţara asta" şi nu vrea să existe vreun motiv de panică sau de nelinişte în ceea ce-i priveşte.

"O altă bombă atomică"

"În cazuri punctuale, în care s-au făcut greşeli, pe acelea le îndreptăm, dar nu vreau să apară o nouă problemă uriaşă care să stârnească panică în rândul tuturor. Nu sunt de acord cu o asemenea abordare, în rest Parlamentul, Senatul, Avocatul Poporului, toată lumea are dreptul la opinii şi este bine să le ascultăm, dar vreau să transmit acest mesaj foarte, foarte, foarte clar. Nu ne apucăm să răsturnăm iarăşi tot sistemul; unde sunt cazuri punctuale cu greşeli, acolo sigur că vor fi constatări şi îndreptate", a mai precizat Victor Ponta.

Premierul a fost cel care a declarat în premieră luni seară că acest calcul al pensiilor speciale a inclus lucruri anormale şi că există informaţii potrivit cărora, în special în zona militară, nu au existat adeverinţe.

"Asta este o altă bombă atomică. Am informaţii despre faptul că, la pensiile speciale - armată, poliţie - la calcule au fost nişte lucruri anormale, în special în zona militară, din câte am înţeles, nu prea erau adeverinţele, pentru că militarii nu au, ca noi, cartea de muncă încheiată sau deschisă", a declarat Victor Ponta la Realitatea TV.

Dacă există ceva la Parchet, trebuie să ştim, să vedem dacă este cineva vinovat şi va fi tras la răspundere - vorbesc de cei care au calculat, că nu miniştrii calculează, nici fostul, nici actualul ministru nu calculează pensii, ci cei care au în atribuţii legale. Dacă spune Curtea de Conturi că s-a calculat greşit - sau Avocatul Poporului - trebuie să tratăm foarte serios problema.

Dobriţoiu (PNL): Sunt greşeli mari. Statul trebuie să plătească o sumă care excede 200.000 de lei în plus

La recalcularea pensiilor foştilor militari s-au făcut greşeli mari, iar statul a rămas dator 200.000 de lei, a declarat marţi fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu (PNL), iar calculele greşite au reieşit în urma unui audit, urmând ca vinovaţii urmează să fie identificaţi.

"Procesul de recalculare a pensiilor militare a adus nişte realităţi în sistem absolut anacronice, subofiţerii aveau pensii mai mari decât generalii, ori aşa ceva nu se întâmplă în nicio armată. În urma procesului de auditare a reieşit faptul că s-a lucrat foarte repede, neprofesionist, sunt greşeli mari. Cu alte cuvinte, statul trebuie să plătească o sumă care excede 200.000 de lei în plus. Pe de altă parte, tot în urma procesului de auditare a rezultat faptul că vreo câteva mii bune de dosare nu au fost procesate, iar procesul a fost declarat închis în baza legii, îndeplinindu-se termenul", a declarat marţi Dobriţoiu.

Fostul ministru a apreciat că s-au făcut în grabă calculele, iar neregulile s-au întâmplat în mandatul lui Gabriel Oprea.

"Preocuparea noastră în momentul în care am văzut dimensiunea lipsei de profesionalism în soluţionarea acestui proces şi a impactului deosebit de mare pe care îl are pe buget... am constatat că bugetul de achiziţii al Ministerului Apărării se îndreaptă către alte zone, ceea ce a generat şi generează serioase lacune privind creşterea capacităţii operaţionale a forţelor noastre armate în calitate de aliat", a precizat Dobriţoiu.

Dobriţoiu a afirmat, răspunzând unei întrebări de la presă, că nu are informaţii că s-ar fi început cercetări ale parchetului împotriva lui Gabriel Oprea.

Raportul de audit a rămas în forma finală din data de 27 decembrie 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor