Dobriţoiu: Subofiţerii aveau pensii mai mari decât generalii, aşa ceva nu se întâmplă în nicio armată

La recalcularea pensiilor foştilor militari s-au făcut greşeli mari, iar statul a rămas dator 200.000 de lei, a declarat fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu.
Şedinţă de guvern la Palatul Victoria, Corneliu Dobriţoiu, ministrul Apărării (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
19.02.2013

La recalcularea pensiilor foştilor militari s-au făcut greşeli mari, iar statul a rămas dator 200.000 de lei, a declarat fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu. Calculele greşite au reieşit în urma unui audit, iar vinovaţii urmează să fie identificaţi.

"Procesul de recalculare a pensiilor militare a adus nişte realităţi în sistem absolut anacronice, subofiţerii aveau pensii mai mari decât generalii, ori aşa ceva nu se întâmplă în nicio armată. În urma procesului de auditare a reieşit faptul că s-a lucrat foarte repede, neprofesionist, sunt greşeli mari. Cu alte cuvinte, statul trebuie să plătească o sumă care excede 200.000 de lei în plus. Pe de altă parte, tot în urma procesului de auditare a rezultat faptul că vreo câteva mii bune de dosare nu au fost procesate, iar procesul a fost declarat închis în baza legii, îndeplinindu-se termenul", a afirmat Dobriţoiu.

Fostul ministru a apreciat că s-au făcut în grabă calculele, iar neregulile s-au întâmplat în mandatul lui Gabriel Oprea.

"Preocuparea noastră în momentul în care am văzut dimensiunea lipsei de profesionalism în soluţionarea acestui proces şi a impactului deosebit de mare pe care îl are pe buget... am constatat că bugetul de achiziţii al Ministerului Apărării se îndreaptă către alte zone, ceea ce a generat şi generează serioase lacune privind creşterea capacităţii operaţionale a forţelor noastre armate în calitate de aliat", a precizat Dobriţoiu.

Dobriţoiu a spus, răspunzând unei întrebări, că nu are informaţii că s-ar fi început cercetări ale parchetului împotriva lui Gabriel Oprea.

Raportul de audit a rămas în forma finală de pe 27 decembrie 2012.

Despre neregulile existente la calcularea pensiilor militarilor a atras atenţia şi premierul Victor Ponta.

"Asta este o altă bombă atomică. Am informaţii despre faptul că la pensiile speciale - armată, poliţie - la calcule au fost nişte lucruri anormale, în special în zona militară, din câte am înţeles, nu prea erau adeverinţele, pentru că militarii nu au, ca noi, cartea de muncă încheiată sau deschisă", a declarat Ponta, la Realitatea TV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor