Veşti bune pentru pensionari: Preşedintele a promulgat OUG privind majorarea punctului de pensie

Bătrâni, pensionari
Bătrâni, pensionari (Epoch Times România)

Legea de aprobare a OUG privind creşterea pensiilor a fost promulgată marţi de preşedintele Traian Băsescu, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Este vorba despre Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 1/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Punctul de pensie este astfel stabilit la 762,1 lei pentru 2013, aşa cum a fost aprobat în Camera Deputaţilor, în sesiunea extraordinară din 29 ianuarie, cu 307 de voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi trei abţineri. OUG 1/2013 prevede majorarea valorii punctului de pensie cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

"De asemenea, se mai prevede aplicarea indicelui de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut preliminat, corespunzător anului precedent celui în care se deschide dreptul de pensie, şi valoarea punctului de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie, actualizată cu rata medie anuală a inflaţiei pe anii 2010 şi 2011", se precizează în expunerea de motive.

Înainte de a se trece la vot, în Camera Deputaţilor, parlamentarii de la putere şi cei ai opoziţiei s-au acuzat unii pe alţii de situaţia grea în care se află în prezent pensionarii şi de veniturile mici pe care le au.

Deputatul UDMR Antal Istvan a amintit şi de problema pensiilor parlamentarilor: "Acum se solicită mărirea pensiilor pentru securişti, dar colegii care au intrat în Parlament pe 22 decembrie 1989 şi au muncit la armonizarea legilor nu vorbeşte nimeni? Acei demnitari care în primii 20 de ani au muncit în Parlament, se muncea atunci în Parlament, se legifera".

Ordonanţa a fost aprobată anterior în Senat, iar Camera Deputaţilor a fost for decizional. Senatorii au aprobat cu 114 voturi „pentru” şi 19 „împotrivă”, proiectul referitor la Ordonanţa de Urgenţă nr. 1/2013 care vizează modificarea legii sistemului unitar de pensii publice, pentru stabilirea valorii punctului de pensie pentru acest an la 762,1 lei.

În luarea de cuvânt la tribuna Senatului, ministrul Muncii Mariana Câmpeanu a afirmat că punctul de pensie trebuia să aibă o valoare de circa 850 de lei, dar legea nu a fost respectată.

"Valoarea punctului de pensie în 2013 nu trebuia să fie 762,1 lei. Dacă în 2011 legea s-ar fi respectat, am fi avut un punct de pensie de 770 lei. Dacă în 2012 legea s-ar fi aplicat, am fi avut un punct de pensie de 800 şi ceva de lei, astfel că în 2013 ar fi trebuit să avem o valoare a punctului de pensie de aproape 850 lei. Legea nu s-a respectat însă", a declarat în plenul Senatului, Mariana Câmpeanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne