Senat: Cadrele militare, în activitate după împlinirea vârstei de pensionare
alte articole
Cadrele militare vor putea continua să lucreze în armată după împlinirea vârstei standard de pensionare şi până la 60 de ani, cu aprobarea anuală a conducătorului instituţiei, conform unei iniţiative legislative care a fost aprobată marţi de Senat, cu 118 voturi "pentru" şi 18 "împotrivă".
Iniţiativa legislativă de modificare a Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare a aparţinut unui grup de parlamentari PSD şi PNL. În noul act, s-a renunţat la prevederea potrivit căreia "generalii şi amiralii sunt menţinuţi în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare până la vârsta de 60 de ani sau sunt trecuţi în rezervă, la cerere, în condiţiile prevederilor legale în vigoare".
Măsura a fost luată pentru că era necesară corelarea prevederilor proiectului de act normativ cu dispoziţiile Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice pentru a nu se crea o discriminare pozitivă pentru generali şi amirali. În plus, personalul Ministerului Apărării Naţionale poate fi detaşat în cadrul organismelor şi organizaţiilor internaţionale, având în vedere cererile de încadrare existente.
Personalul militar şi şi cel civil vor beneficia de despăgubiri pentru cazurile de invaliditate, iar membrii familiei au dreptul la pensie de urmaş, pentru cazurile de deces produse ca urmare a unor acţiuni militare, prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul şi din cauza serviciului.
Ofiţerii, maiştrii militari, subofiţerii, soldaţii şi gradaţii în activitate pot fi trecuţi în rezervă sau direct în retragere când nu promovează baremele de pregătire fizică.
Senatul este Cameră decizională pentru această iniţiativă legislativă.