Pediatrii avertizează că vaccinarea a scăzut îngrijorător de mult în România
alte articole
De la an la an, vaccinarea în România a scăzut, iar incidenţa bolilor care pot fi prevenite a înregistrat creşteri alarmante avertizează medicii pediatri, atenţionând că bolile eradicate sau epidemiile ar putea reveni dacă schemele de imunizare sunt întrerupte sau incomplete.
Şi în 2013, România continuă să aibă cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană la copiii de până în cinci ani, potrivit datelor statistice, iar numărul cazurilor de îmbolnăvire ca urmare a bolilor infecţioase pediatrice a crescut în ultimii ani.
Cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării (22-27 aprilie), Societatea Română de Pediatrie (SRPED) atenţionează că vaccinarea scade îngrijorător, în timp ce incidenţa bolilor creşte.
În 2011, una dintre cele mai scăzute acoperiri vaccinale a fost de numai 74,9% la vaccinul anti rubeolă-oreion- rujeolă (ROR), iar în 2010, chiar mai mică, de 60%, cu mult sub pragul recomandat la nivel global.
Mai mult, în 2012-2013, România a înregistrat cea mai ridicată rată de incidenţă a rubeolei din toată Europa, de 27 de ori mai mare decât media europeană.
"De asemenea, România ocupă locul II în Europa privind incidenţa rujeolei (pojarului), o boală care poate fi prevenită prin vaccinare, depăşind de peste şapte ori rata medie europeană. Mai mult, în ianuarie 2013, România a înregistrat cele mai multe cazuri de pojar din întreaga Europa. În contrast, în Bulgaria, un singur copil a fost diagnosticat cu această boală, în aceeaşi perioadă, în decurs de un an", relevă Societatea Română de Pediatrie într-un comunicat de presă.
Atenţie la poliomielită şi la pojar!
Din nefericire, acoperirea vaccinală a coborât la nivelul de 89% şi la imunizarea împotriva poliomielitei, o boală care poate duce la paralizie, împotriva tusei convulsive (difterie-tetanos-pertussis) şi a infecţiei Hib, care poate fi fatală la copiii de vârste mici sau care poate lăsa sechele severe, susţin pediatrii.
La nivel mondial, pojarul provoacă zilnic moartea a 450 de copii, reprezentând principala cauză a deceselor provocate de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, a anunţat Societatea Română de Pediatrie.
Prin urmare, medicii pediatri recomandă imunizarea copiilor împotriva tuturor bolilor infecţioase prevenibile, atât cu vaccinurile cuprinse în Programul Naţional de Imunizare, cât şi cu cele împotriva infecţiei cu rotavirus, a varicelei sau a bolilor pneumococice.
"Atitudinea preventivă în bolile copilăriei este benefică pentru copii, familie şi spitale. România se află pe primul loc în Europa privind mortalitatea la grupa de vârstă 0-5 ani, iar morbiditatea prin boli respiratorii, digestive şi deseori cutanate aglomerează cabinetele de specialitate şi spitalele în sezonul rece cu riscuri majore de intercontaminare. Extinderea vaccinărilor peste programul naţional de imunizare obligatoriu este o şansă reală de ameliorare a calităţii vieţii copiilor. Educaţia familiilor, a personalului mediu în legătură cu aceste beneficii este esenţială pentru progres în acest domeniu", a precizat Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, în comunicat.
Mortalitatea infantilă în România este de 9,8 la o mie de nou-născuţi, aproape dublă faţă de media europeană, conform celor mai recente date Eurostat.