Campanie de informare la medicii de familie: De ce este importantă vaccinarea copiilor contra tuberculozei

Părinţii vor fi informaţi de medicii de familie despre importanţa vaccinării copiilor contra tuberculozei şi riscurile minime pe care le implică imunizarea comparativ cu cele la care sunt expuşii micuţii în cazul în care ar contracta virusul fără a fi vaccinaţi.
Ion Camelia Ramona, doctor veterinar (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
12.12.2012

Părinţii vor fi informaţi de medicii de familie despre importanţa vaccinării copiilor contra tuberculozei şi riscurile minime pe care le implică imunizarea comparativ cu cele la care sunt expuşii micuţii în cazul în care ar contracta virusul fără a fi vaccinaţi.

“Prin intermediul medicilor noştri, atragem atenţia fiecărei gravide asupra importanţei vaccinării, având în vedere mediatizarea excesivă a efectelor secundare produse în urma administrării vaccinului la unii copii. Gravidele vin şi ne întreabă dacă este bine să mai facă vaccinul, iar noi le informăm care sunt riscurile. În general, numărul cazurilor de reacţii adverse este cuprins între 90 şi 100, iar cel al adenopatiilor complicate, adică al cazurilor grave, este de 9-10, la care este nevoie de intervenţie chirurgicală”, a declarat, pentru Epoch Times, dr. Gindrovel Dumitra, membru al Societăţii Naţională de Medicina Familiei din România (SNMF).

Medicii din SNMF au susţinut reluarea vaccinării BCG (n.r. împotriva tuberculozei) şi au recomandat tuturor membrilor la nivel naţional să se implice în mobilizarea şi informarea corectă a părinţilor privind importanţa vaccinării.

Riscuri pentru cei nevaccinaţi

“Reacţiile grave la vaccin sunt extrem de rare, iar la noi anul acesta s-au înregistrat nouă cazuri de ganglioni umflaţi şi purulenţi care au necesitat intervenţie chirurgicală. În ceilalţi ani, când se administra vaccinul românesc, se înregistrau numai 1-2 cazuri cu complicaţii pe an. Părinţii trebuie să ştie că un copil vaccinat, care intră în contact cu o persoană bolnavă poate face doar forme uşoare ale bolii sau poate să nu dezvolte infecţia. Cei care nu fac vaccinul pot ajunge la insuficienţă respiratorie, cu deces, sau meningită tuberculoasă, care poate duce tot la deces”, a precizat dr. Gindrovel Dumitra.

Vaccinul contra tuberculozei face parte din schema naţională, dar nu este obligatoriu de administrat, rămânând la latitudinea părinţilor dacă îşi imunizează sau nu copiii. Protecţia asigurată de acest vaccin este de 15 ani.

Copiii cărora nu li se administrează acest vaccin pot suferi complicaţii care să le pună viaţa în pericol, iar cu cât sunt mai mici cu atât riscul este mai mare.

“În 2004, am avut la cabinet o fetiţă născută în Italia, unde nu se face vaccinarea de rutină, iar unchiul său era bolnav cu TBC. La două săptămâni după ce fetiţa s-a întors în România a făcut o infecţie respiratorie uşoară, apoi au urmat cinci zile cu febră, tratament cu antibiotice timp de două săptămâni, iar în urma unei radiografii s-a descoperit că avea tuberculoză şi apoi meningită. A urmat un tratament specific, a stat internată trei luni în spital şi s-a vindecat. Norocul ei a fost că avea trei ani când s-a îmbolnăvit. Cu cât copiii sunt mai mici, cu atât riscurile sunt mai mari şi se poate ajunge la deces”, a relatat dr. Gindrovel Dumitra.

Incidenţa bolii

Campania de informare a părinţilor despre importanţa vaccinării se desfăşoară în peste 11.000 de cabinete ale medicilor de familie din întreaga ţară.

“Motivul principal pentru care se indică vaccinarea BCG în România îl constituie prevenirea apariţiei formelor grave de tuberculoză la copil (miliara, meningita tuberculoasă), afecţiuni mult mai grave decât reacţiile adverse întâlnite recent. Apariţia tuberculozei la copil constituie un indicator fidel al controlului tuberculozei în teritoriu, iar vaccinarea constituie prima intervenţie profilactică primară cu scopul prevenirii formelor grave, fiind considerată de-a lungul timpului ca metoda principală de prevenţie a tuberculozei”, au precizat cei de la SNMF.

Medicii recomandă să fie vaccinaţi toţi nou-născuţii, având în vedere că incidenţa acestei boli a fost de 101 cazuri noi la 100.000 locuitori în 2011. În alte ţări occidentale, se practică vaccinarea selectivă în grupurile cu risc crescut, dar acolo se raportează incidenţe foarte reduse ale acestei boli (Franţa – 4,3 cazuri/100.000 locuitori, Spania - 15/100.000, Italia – 2,8/100.000, Marea Britanie - 14/100.000). În 2005, au fost înregistrate în Europa 151 cazuri de tuberculoză sau meningită tuberculoasă la copii, din care aproape jumătate în România.

Reprezentanţii SNMF au anunţat că medicii de familie vor monitoriza atent evoluţia sugarilor vaccinaţi, cicatricea postvaccinală şi eventualele reacţii adverse pentru a se se lua din timp măsuri dacă apar complicaţii.

Vaccinare cu probleme

Campania de vaccinare împotriva tuberculozei a fost reluată în ţara noastră la începutul lunii decembrie, după ce a fost oprită timp de aproape două săptămâni, din cauza reacţiilor adverse grave produse la unii copii vaccinaţi. Anul acesta s-a folosit un vaccin importat din Danemarca faţă de anii trecuţi când era folosit cel românesc.

Experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi de la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile au stabilit că produsul este sigur, iar reacţiile adverse sunt, în general, uşoare sau moderate. Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a precizat că vaccinul este distribuit, din 1934, în toată lumea şi este autorizat în 46 de ţări.

"Am reluat vaccinarea pentru ca toate datele pe care le avem de la OMS şi ale Centrului European de Control al Bolilor din UE arată foarte clar că oprirea acestei vaccinări pentru o durată mai lungă sau neutilizarea acesteia într-o ţară care are probleme mari în tuberculoză poate să ducă la reapariţia unui număr mai mare de cazuri grave la copii, cu TBC", a declarat Raed Arafat, ministrul Sănătăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor