Pedepse pentru judecătorii incompetenţi

. (JANEK SKARZYNSKI / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
28.06.2012

Potrivit unui proiect de lege, judecătorii care vor fi demişi pentru incompetenţă şi abateri disciplinare ar putea să rămână fără pensia specială şi indemnizaţia unică de concediere. În acest sens, miercuri 27 iunie, Comisia Juridică a Parlamentului a avizat pozitiv un amendament.

Proiectul aparţine preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, având scopul responsabilizării magistraţilor.

Potrivit Publika.TV, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi a declarat: "Nu am niciun interes ca să lupt cu judecătorii, vreau doar ca fiecare să-şi îndeplinească meseria. Asta nu înseamnă că judecătorul concediat nu ar avea dreptul la nicio pensie. Acest judecător este în drept de a primi pensii în condiţii generale. Pensia de judecător constituie un privilegiu, nu un drept".

Însă împotriva acestei propuneri se pronunţă preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Nichifor Corochii, care mai spune că pensia specială este un drept al judecătorilor.

"Eu cred că nu este corect. Orice drept realizat nu poate fi ridicat! Nu putem astăzi să dăm nişte reguli, pe care le acceptăm şi ani în şir, generaţii în şir acceptă şi primesc pentru o conduită de viaţă şi relaţii sociale şi într-o bună zi să spunem că mergem invers", a menţionat Nichifor Corochii.

Precizăm: pentru ca noile prevederi să intre în vigoare, acestea trebuie să treacă de votul final al Parlamentului.

Conform legii actuale, judecătorii pot ieşi la pensie la vârsta de 50 de ani, cu până la 12 ani mai devreme faţă de majoritatea cetăţenilor moldoveni. Magistraţii pensionari pot să-şi continue munca în domeniu până la 65 de ani şi să ridice lunar atât pensia, cât şi salariul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor