Nouă candidaţi pentru funcţia de judecător la CEDO din partea Moldovei

(www.gov.ro)
Ana Chitoroagă
17.06.2012

Pentru funcţia de judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului din partea ţării noastre au reuşit să se înscrie nouă candidaţi. Potrivit fostului judecător la CEDO Mihai Poalelungi, pentru a ajunge în această funcţie, candidaţii selectaţi trebuie să susţină cel mai complicat examen din viaţa lor.

Termenul limită pentru înscrierea candidaţilor a expirat vineri, 15 iunie, la ora 17:00.

Printre cei nouă candidaţi înscrişi este viceministrul Justiţiei Vladimir Grosu şi Veaceslav Zaporojan, judecător asistent la Curtea Constituţională.

Potrivit Publika.TV, dosarele au fost depuse şi de avocaţii Vitalie Nagacevschi, Valeriu Griţco, Vladislav Gribincea, precum şi Galina Bostan, preşedintele Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei. La această funcţie aspiră şi avocaţii Eduard Serbenco, Mihai Buruiană, dar şi Ilie Rotaru, care anterior a dorit să candideze la prezidenţiale.

Comisia guvernamentală va selecta doar trei dintre cei nouă candidaţi înscrişi. Apoi, candidaturile vor fi expediate spre examinarea unei comisii speciale de la Paris, care va alege doar unul potrivit pentru acest fotoliu. Există şi probabilitatea ca toţi cei trei candidaţi să fie respinşi.

O asemenea situaţie a avut loc în anul 2007, când niciunul dintre candidaţii propuşi de Republica Moldova nu a fost acceptat.

Precizăm că Mihai Poalelungi, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, fost judecător la CEDO şi ştie că asemenea cazuri nu sunt unicat: "De exemplu, ieri Comisia de examinare de la Paris a restituit listele înaintate de Bosnia şi Herţegovina, precum şi lista Croaţiei. Pe acele liste au fost candidaţi care au avut funcţii precum preşedinte al Curţii Constituţionale, judecători ai Curţii Constituţioanale, preşedinte al Curţii de Apel, doctor habilitat cu agent guvernamental", a declarat Mihai Poalelulngi.

Funcţia de judecător din partea Moldovei la CEDO a devenit vacantă după ce Mihai Poalelungi a fost ales preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor